Viis imeilusat mõisat, mis otsivad endale uusi omanikke

Eva-Lotta Kivi
, kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järlepa mõis.
Järlepa mõis. Foto: Ivar Leidus (CC BY 3.0)

Eestis on hulgaliselt mõisaid, mis on tühjad ja ootavad uusi elanikke. Kui sinu salaunistuseks on saada mõisahärraks- või prouaks, siis vaata alustuseks need viis mõisakompleksi üle. 

1. Konuvere mõis Raplamaal

Mõisa klassitsistlik peahoone on ehitatud 19. sajandi alguses ja see on rajatud Rennenkampffide suguvõsa poolt.

Konuvere mõisaansambli moodustavad lisaks mõisale veel park tiikidega, peahoone ees olev klassikaline ringtee, mõisa taga voolav jõgi, jääkelder ning tall. Mõisa kõrval on ka arteesia kaev.

Mõisakompleksi hinnaks on 710 000 €. Rohkem infot ja pilte leiab KV.EE koduleheküljelt.

Konuvere mõis. Foto:
Konuvere mõis. Foto: Foto: KV.EE

2. Järlepa mõis Raplamaal 

Maalilise Järlepa järve lõunakaldal paiknev ühekorruseline klassitsistlik peahoone valmis August von Kotzebue ajal 1805. aastal. Peahoonet ümbritseb kaunis park ja kõrvalhooned. Mõisakompleksi juurde kuulub 68 hektarit maad.

Mõisakompleksi hinnaks on 1 800 000 €. Rohkem infot ja pilte leiab KV.EE koduleheküljelt.

Järlepa mõis. Foto: Ivar Leidus (CC BY 3.0) 
Järlepa mõis. Foto: Ivar Leidus (CC BY 3.0) Foto: Ivar Leidus (CC BY 3.0)

3. Kiviloo mõis Harjumaal

Arhitektuuriliselt ainulaadse Kiviloo mõisa peahoone ehitati aastatel 1905-1910, ürikutes juba 1474 aastal mainitud Liivi sõjas purustatud piiskopilinnuse kohale. Viimane suurem renoveerimine teostati paar aastat tagasi.

Mõisa ümbritseb 14,26 hektari suurune kõrghaljastatud krunt ja vahetus läheduses paikneb Kiviloo paisjärv. Krundil paiknevad ka keskaegse ordulinnuse varemed.

Mõisakompleksi hinnaks on 1 200 000 €. Rohkem infot ja pilte leiab KV.EE koduleheküljelt.

Kiviloo mõis. Foto:
Kiviloo mõis. Foto: Foto: KV.EE

4. Porkuni mõis Lääne-Virumaal

17. saj. algusest on Porkuni maad kuulunud erinevate omandivormide alusel saksa mõisnike suguvõsadele. 19. sajandi lõpus ehitas Ludvig von Rennenkampff Porkunisse esimese praeguseni säilinud kivist häärberi. 

Mõisakompleksi hinnaks on 500 000 €. Rohkem infot ja pilte leiab KV.EE koduleheküljelt.

Porkuni mõis. Foto:
Porkuni mõis. Foto: Foto: KV.EE

5. Peetri mõis Viljandimaal

Viljandist 12 km kaugusel asuv Peetri mõis on kaunis ja hubane kompleks, mis on renoveeritud ühepereelamuks. Kauni välisilmega häärber asub kolme tiigi kaldal parkmetsas. Kompleksi kuuluvad häärber 580 m2, tall-tõllakuur 168 m2, laste mänguväljak ja tenniseväljak.

Tegu on 1912. aastal Heimtali mõisniku Siversi poolt balti-saksa arhitekti Otto Wildau projekti järgi ehitatud juugendstiilis häärberiga. Mõisakompleksi hinnaks on 1 590 000 €. Rohkem infot ja pilte leiab KV.EE koduleheküljelt. 

Peetri mõis. Foto:
Peetri mõis. Foto: Foto: KV.EE
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles