Ettevaatust: pealtnäha süütu jõulumäng meelitab osalejaid lõksu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukingitus.
Jõulukingitus. Foto: www.flickr.com

Sotsiaalvõrgustikes ringleb pealtnäha täiesti süütu mäng, mis kutsub inimesi väikese rahalise panusega jõulurõõmu vahetama. Tegu on aga pettusega.

Peaasjalikult Facebookis ringlev mäng käib teoorias nii, et osaleja teeb vähemalt 10eurose kingituse ja saab vastu kuni 36 kingitust. Täpne vastu saadavate kinkide arv sõltub osalejate arvust. Tõele vastab sellest reeglina vaid üks osa: sina panustad kümme eurot. Vastu ei saada enamasti aga midagi.

Kingi pead saatma võõrale inimesele, kelle nimi juba eelnevalt nimekirjas  on. Samuti pead avaldama  oma isiklikud andmed, mis muudab võimalikuks identiteedivarguse.

Oma Facebooki-seinalt vastavasisulise üleskutse leidnud Merili (nimi muudetud) ütleb, et talle on skeem tuttav juba ammusest ajast: kunagi kutsuti inimesi sõbrapäeva eel üles samamoodi kinke vahetama ja naine osaleski. Omapoolse panuse tegi ta ära, vastu ei saanud aga midagi. 

Mäng on levinud üle maailma ja tegelikult juba üsna vana: selle käigus on vahetatud nii sõbrapäeva- kui ka jõulukinke, postkaarte, kleebiseid, sularaha kui isegi tainast, viimane oli Eestis väga levinud 90ndatel. 

Briti väljaanne Telegraph kinnitab, et tegu on kettkirja-süsteemis petuskeemiga, mille ainus eesmärk ongi kergeusklikelt raha välja petta. Seepärast tasuks oma jõulurõõmu jagada kuidagi teisiti ja näiteks traditsiooniliselt sõprade- või pereringis kingitusi vahetaa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles