Avatud planeeringud hakkavad kodudest kaduma ja selleks on mõjuvaid põhjuseid

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Home&Design/Scanpix

Tunduks vist üsna jahmatav, kui uuselamukorterites ehitataks köögid ühtäkki jälle eraldi ruumideks? Väidetavalt aga on avatud planeering tasapisi areenilt lahkumas. Ja seda täiesti põhjendatult.

Sisearhitektid on tasapisi jõudmas seisukohale, et avatud planeeringuga köök-elutuba on üks kõige ebapraktilisemaid leiutisi, mis siis, et see trend on ka Eestis püsinud juba vaat et kaks aastakümmet. Mis selle nii ebapraktiliseks muudab ja miks see tasapisi kaduma hakkab?

1. Kõik on nähtaval

Kui väiksemas ruumis ei riiva pisikene korralagedus nii väga silma, siis suures köök-elutoa koplis on kõik peo peal. Sa ei saa jätta köögi tööpinnale vedelema musti nõusid, sest seeläbi on ka su elutuba kohe segamini.

2. Värvivalik on paras peavalu

Kui köög ja elutuba asuvad ühes ruumis, millele tihtilugu liitub veel osaliselt või täielikult näiteks esik või koridor, tuleb kõik seinad võõbata ühte tooni. Milline see õige toon siis olema peaks, seda on päris raske otsustada, kui tahaksid tegelikult kööki üht värvi ja elutuppa hoopis teist värvi seinu.

3. See on lihtsalt ääretult ebatõhus

Mitte isegi niivõrd ruumi raiskamise mõttes (kuigi ka seda, kööki ja elutuba eraldav sein annab arvestatava lisavõimaluse mööbli paigutamiseks) kuivõrd soojuse mõttes. Suurt ruumi on märksa raskem kütta. 

4. Väga vähe mänguruumi

Avatud planeeringu puhul selgub tuba sisustama hakates tihti, et igale mööblitükile on ainult üks võimalik asukoht ja tuba ümber tõsta pole sisuliselt võimalik. 

5. Kunstiprobleemid

Suurtel avatud ruumidel on palju tühja seinapinda, mida on väga raske kunstiteostega täiustada, sest normaalmõõdus pildid, ka fotod, näevad sel pinnal naeruväärselt tillukesed välja.

6. Privaatsusepuudus

Vahel tahaks üksi omaette köögis tegutseda, kas pole? Avatud planeeringu puhul aga saad sa üksi olla vaid siis, kui teisi pereliikmeid kodus pole või nad mingil põhjusel kõik teistes tubades konutada tahavad. Mida nad ilmselt ei taha. 

7. Haisuprobleemid

Üle kogu kodu levivad toidulõhnad on mõnusad vaid siis, kui sa küpsetad kooki. Keegi ei taha lebada diivanil hapukapsa- või praelihahaisuses elutoas, aga just nii juhtub, kui otsustad avatud planeeringu kasuks.

8. Heliprobleemid

Suured avatud ruumid hakkavad teataval määral kajama ja pikapeale võib see muutuda üsna ebameeldivaks. 

Allikas: HouseBeautiful.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles