Fotod: haruldane räsitud mõisakapp sai kodumaise meistri käe all uhke välimuse

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisakapp
Mõisakapp Foto: Ahti Toplaan

Koidest puretud ja üsna nutuses seisus kapp, mis teadaolevalt on  pärit Kolga mõisast Harjumaal, sai osava meistri käes uue uhke välimuse.

Mööbli restaureerimisega tegelev Ahti Toplaan räägib, et peamiseks väljakutseks selle kapi restaureerimisel kujuneski laialdane koikahjustus. Üle tuli spoonida küljed, vahetada vasakpoolne uksepiit, teha uued alumised uksed ja uksetahvlid. «Restauraatoril ongi kõige raskem otsustada, kui palju välja vahetada, sest uueks pole mõtet asja teha, teisalt peab asi kasutamisele vastu pidama,» ütleb Toplaan. Kapi põhikonstruktsioon oli õnneks tugev ja hästi säilinud. 

Foto: Ahti Toplaan

Meistri sõnul on selliseid kappe Eestis väga vähe. «Tegu on (ilmselt originaalse) ebasümmeetrilise rokokooga. Ka kapi lagi oli täiesti poolviltu ja kaunistused on ebasümmeetrilised. Võimalik, et kapp asus kunagi mingi kaldpinna all, ühe küljega vastu seina. Renoveerimise käigus ilmus konstruktsiooni seest välja kahvel. Kokkuvõttes raske, aga huvitav juhtum oli,» räägib ta.

Kas sul on samuti kordatehtud mööblit, mida teistele näidata tahaksid? Saada fotod ja lühike kirjeldus aadressil anna-liisa.mets@postimees.ee. Soovi korral võid jääda anonüümseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles