Kuidas hoida veesüsteemi külmumise eest?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Santehnik Veljo Frolov näitab torude soojustamise materjale. Vasakul olev materjal sobib torude soojustamiseks, paremal pool olev materjal aga ainult niiskuse tõkestamiseks.
Santehnik Veljo Frolov näitab torude soojustamise materjale. Vasakul olev materjal sobib torude soojustamiseks, paremal pool olev materjal aga ainult niiskuse tõkestamiseks. Foto: Liis Treimann / Postimees

Külmade ilmade saabudes tuleks paljudes suvekodudes talveks vesi välja lasta ja torud soojustada, et kevadel ei ootaks tulijaid halb üllatus.

«Torude soojustamise peale on kõige õigem mõelda maja ehitamise või põhjalikuma renoveerimise käigus,» kommenteeris santehnik.ee tegevjuht Sten Vihmar. «Sel perioodil on konstruktsioonid lahti võetud ja torude soojustamine seetõttu väga mugav.»

Kui aga pole plaanis sügisel maja ehitama või renoveerima hakata, tuleks torud siiski mingil moel paljaks koorida ja soojustada, et nad oleksid külma eest kaitstud. Vihmari sõnul on torude soojustamisel väga tähtis valida sobiv isolatsioonimaterjal. «Enam levinud on vahtplastist isolatsioon, mis on mõeldud siiski soojades ruumides toruniiskuse tõkestamiseks. Külmumise vältimiseks oleks õigem kasutada kivivillast koorikisolatsiooni. Need on ühest küljest lahti lõigatud, mis võimaldab neid mugavalt veetorule paigaldada.» Kuna veetorusid on mitmesuguse läbimõõduga, on ka isolatsioone saadaval eri läbimõõduga. «Kui isolatsioon on paigaldatud, tuleb nende ühenduskohad ja lahtilõiked katta fooliumteibiga, et takistada külma ligipääsu veetorudele ja hoida neid kindlalt oma kohal,» õpetas Vihmar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles