7 halba harjumust, mis võivad kodus tulekahju tekitada (2)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju.
Tulekahju. Foto: SCANPIX

Meie hulgas pole palju neid, kes oma kodu tahtlikult süütaks, aga hooletusest ja teadmatusest tehakse seda üllatavalt sageli. Väldi neid seitset harjumust, et sinu kodu oleks kaitstud.

Kodumasinate kokkukuhjamine

Kui sa ei jäta elektriseadmete vahele piisavalt ruumi, ei saa nendest eralduv kuumus kusagile hajuda ja tekib tuleohtlik olukord. Samuti peaks iga kodumasin olema pistetud otse seinakontakti, mitte mitu tükki pikendusjuhtmega ühte ja samasse ühendatud. See koormab elektrisüsteemi üle ja alguse võib taas saada tulekahju.

Toidu pliidile jätmine

Kui teed süüa, peaksid kogu aeg pliidi juures olema. On uskumatu, kui paljud tulekahjud saavad alguse sellest, et inimesed jätavad toidu järelvalveta pliidile podisema ja lahkuvad ise ruumist. 

Katkiste juhtmete eiramine

Kui elektriseadme juhe on katki, ei tohi seda enam kasutada, ükskõik, kui tühine vigastus sulle ka ei tunduks. Piisab ühest sädemest, et tõuseks leek, mis halbade tingimuste kokkulangemisel kõigest 30 sekundiga korralikuks tulekahjuks areneb.

Kodust lahkudes kodumasina tööle jätmine

Käed püsti, kes on harjunud enne  kodust lahkumist pesumasina, kuivati või nõudepesumasina tööle lülitama? Tegelikult ei tohiks seda mitte kunagi teha, olgu su masinad kui uued ja korralikud tahes. 

Kuivati hooletusse jätmine

Paljud kuivatikasutajad eiravad tõsiasja, et kuivati filtrit on vaja väga sageli puhastada sinna kogunevast niinimetatud kangatolmust. Puhastamata filter on ideaalne koht tulekahju tekkimiseks, sest kuivati läheb oma tööd tehes üsna kuumaks ja kuiv kangakiud on suurepärane tulehakatus.

Küünla järelvalveta jätmine

Et seda teha ei tohi, peaks olema iseenesestmõistetav, aga järelvalveta küünlast põhjustatud tulekahjude arv näitab, et kahjuks pole endiselt. 

Korstnapühkimise unarusse jätmine

Seda ei saa ühegi küttehooaja alguses liiga palju meelde tuletada. Nii et tehke korstnad puhtaks! 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles