Lugeja küsib: öökülmad kimbutavad, mida teha aiasaadustega, mis veel valmis pole?

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid ja paprikad on järelvalmivad.
Tomatid ja paprikad on järelvalmivad. Foto: www.flickr.com

Kuigi siin-seal on maa juba hommikuti valge, pole sugugi mitte kõik aiasaadused veel valmis. Mida nendega peale hakata, küsib murelik lugeja.

Kui öökülmad hakkavad kimbutama, aga kasvuhoones ja avamaal veel üht-teist valmimas on, tasub teha järgmist:

  • kata need taimed, mida saab, kattelooriga. Sedasi kaetuna jõuavad veel suure tõenäosusega valmida näiteks mõned kõrvitsad ja suvikõrvitsad. Katteloori ei pruugi taimedelt ka päevaseks ajaks maha võtta.
  • õigeaegse valmimisega on meie kliimas  tihti raskustes paprika. Kui tundub, et viljad on siiski täiskasvanud, aga mitte veel küpsenud, korja need ära ja vii tuppa. Paprikad on järelvalmivad: pista nad toas pimedasse pappkarpi ja nelja-viie päevaga peaksid nad küpsed olema.
  • paprikate ja tšillide puhul on võimalik taimed potti ümber istutada ja tuppa tuua. 
  • järelvalmivad on ka tomatid: need tuleks ära korjata, kuivada lasta ja seejärel samuti suletud pappkarpi valmima pista.
  • nii paprikatel kui tomatitel aitavad hästi järelvalmida kodumaised õunad: paiguta need karpi tomatite ja paprikate juurde.
  • kui peenras peaks maasikad ilmutama õitsemise ja viljade kasvatamise  märke, võib ka neid igaks juhuks kattelooritada ja vaadata, kas jõuab veel enne lume tulekut mõne oma aia maasika põske pista.

Sul on kodu või aiaga seonduvaid küsimusi, millele võiksime aidata vastuse  leida? Või tahad hoopis ise mõne väärt soovituse  anda? Kirjuta meile aadressil kodu@postimees.ee või jäta oma nõuanne Facebookilehe kommentaaridesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles