Tartu kodusest koogipoest saab rasvakohvi ja vähemalt kümmet erinevat kooki (1)

Eva-Lotta Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koogipood Mandel tõmbas oma akendele juba pool tundi tagasi valged aknarestid ette ja keeras ukse lukku, kuid tartlasi see juba eemale ei hoia. Heledapäine naine kopsib pikalt ukse taga ja kui teenindaja talle lõpuks ukse avab, küsib ta: «Kas teil kooki veel on? Tahaks midagi hästi magusat.»

Tartus asuv kondiitriäri Mandel avas oma uksed alles suve alguses, kuid kuuldused hubase interjööriga kohvikust, mis ei jää oma kookide poolest sugugi alla legendaarsele Werneri kohvikule, on jõudnud ka Tartust kaugemale. 

Kohviku perenaise Anary Noorema sõnul unistas ta enda kondiitriärist juba ammu, kuid kevadel kui kodutänaval asuva maja aknale ilmus rendikuulutus, hakkas ta sellele alles tõsisemalt mõtlema. «Kuna mul on kaks väikest last, siis ei olnud ma kohe päris kindel, aga mees lõpuks ütles, et tee see asi ometi ära.» 

Foto:
Foto: Foto: Reelika Ratassepp
Foto:
Foto: Foto: Reelika Ratassepp

Noorema sõnul soovis ta, et koogipood oleks hubase ja koduse olemisega ja sellepärast pärineb suur osa mööblist naise enda kodust ja taaskasutuskeskustest. «Kui nüüd aus olla, siis köögis mul enam toole ei olegi, sest ma tõin need Mandlisse,» naerab naine.

Kondiitriäri või koogipoe, nagu perenaine ise armastab öelda, seinu katab romantiline lillemustriga tapeet, põrandal on kaltsuvaibad ja laua ümber on erinevad toolid. Riiulitel on kokaraamatud ja vanad kohvijahvatajad ning nurgas on koha sisse võtnud päevinäinud vinüülplaadimängija. 

Sinepikarva tugitoolis istudes ja kirjut koera süües tekib tahtmatult tunne, et tegu on külaskäiguga vanaema juurde. 

Foto:
Foto: Foto: Reelika Ratassepp

Leekivpunaste juustega kohviku perenaine alustab kookide küpsetamist juba pool seitse hommikul. Lisaks talle töötab Mandlis veel üks kondiiter ning kaks toredat teenindajat.

Nagu lõunamaalastel kombeks, peeti suvel Mandlis siestat – kohvik pandi keskpäeval paariks tunniks kinni ja sellel ajal küpsetati uued koogid ja croissantid. «Kui mõni koogimaias tegelane sattus siesta ajal ukse taha, kuid ma ise olin tegelikult siin, siis lasin ta ikka sisse,» meenutab Noorem. 

Alates septembrist avab koogipood kõigi rõõmuks oma uksed aga kell pool kaheksa hommikul ning on avatud õhtul kella seitsmeni, ilma pausita. 

Kohviku perenaine Anary Noorem. Foto:
Kohviku perenaine Anary Noorem. Foto: Foto: Reelika Ratassepp

Mandli koogivitriinist leiab iga päev vähemalt kümme erinevat kooki. Menüüs on nii tavalised koogid ja tordid, kui ka gluteenivabad koogid ja isegi toortordid. Eesmärgiks on kasutada võimalikult palju väiketalude tooteid. Lisaks kookidele küpsetatakse Mandlis igal hommikul ka croissante ja lahtiseid pirukaid ehk kišše. 

Foto:
Foto: Foto: Reelika Ratassepp

Lisaks põnevale koogivalikule saab Mandlist ka sooje jooke ja näiteks kasemahla. Menüü kõige põnevam jook on aga kahtlemata LCHF kohv ehk rasvakohv. Kohv on eelkõige mõeldud neile, kes peavad LCHF dieeti ehk tarbivad vähe süsivesikuid, aga palju erinevaid rasvu. Rasvakohv koosneb kangest kohvist, kookoserasvast, võist ja vahukoorest. Maitselt meenutab LCHF kohv eriti rammusat vahukoorega kohvi.

Rasvakohv. Foto:
Rasvakohv. Foto: Foto: Reelika Ratassepp

Koogipood Mandel on eriline sellepärast, et see asub Tähtvere linnaosas. «Kõik teised toidukohad asuvad kesklinnas, aga meie rahulikus Tähtveres, kus ühtegi teist kohvikut ei ole,» selgitab Noorem. Naine aga ei karda, et kliente seepärast vähem käiks: «Me asume Tartu Raekoja platsist vaid 10minutilise jalutuskäigu kaugusel, küll koogifännid meid juba üles leiavad.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles