Neli nippi, kuidas külmkappi kasutades elektrit kokku hoida (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmkapp.
Külmkapp. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi su külmkapp võib olla uus ja energiasäästlik, saad palju ära teha, et see niisugusena ka püsiks ja vähem elektrit võtaks.

1. Vali õige asukoht

Külmkapp ei tohiks kindlasti olla tihedalt vastu seina lükatud ega kinnise tagaseinaga kappi paigutatud, ka ahjust ja radiaatorist olgu see pigem kaugemal.

2. Uks olgu tihedalt suletud

Kontrolli külmutuskapi tihendeid, et uks oleks ikka korralikult suletud – kui see nii pole, saab külmkapist tõsine elektriröövel. Kuidas seda kontrollida? Lihtne nipp: aseta pimedal ajal külmkapiriiulile väike põlev taskulamp, sule kapiuks ja kustuta kõik tuled ära. Kui valgus kusagilt ukse vahelt läbi kumab, näed kohe probleemi.

Külmkapiust tasuks lahti hoida nii vähe kui võimalik.

3. Õige temperatuur

Külmkapi soovitatav temperatuur on +7 kraadi, sügavkülmal -18 kraadi. Vaid paar kraadi külmem temperatuur pidavat kasutama juba 10 protsenti rohkem elektrienergiat.

4. Mõistlikult täita ja aeg-ajalt puhastada ning üles sulatada

Külmkappi tuleb täita mõistlikult: näiteks soe toit enne külmkappi panekut maha jahutada, sügavkülmast võetu tasuks ööga külmkapis üles sulatada. Väidetavalt on kapi kõige külmem koht külmkapi allosas paiknevate juurviljakastide kohal olevas riiulis, seda tasuks meeles pidada. Paar korda aastas tahab külmkapp ülessulatamist.

(Allikas: Zuhause.de)

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles