Tähtis teada: milliste vigade ilmnemisel tasuks koduost katki jätta?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara, kodu. Algselt koos plaanitud ümberehitus võib lahkuminekul palju pahandust tuua. Pilt on illustratiivne.
Kinnisvara, kodu. Algselt koos plaanitud ümberehitus võib lahkuminekul palju pahandust tuua. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kinnisvaraostul tuleb ikka ilmsiks mõni asi, mis võimaliku uue kodu puhul häirib. Milliseid asju annab kergesti korda teha ja milliste vigade puhul tasuks tehing katki jätta?

1. Köögikapid ja kodumasinad on kergesti asendatavad

Kui sind häirib näiteks köögikappide värv või on pinnuks silmas oma aja ära elanud kodumasinad, ära heida meelt: teinekord piisab näiteks kapiuste vahetusest, kodumasinad pole ka teab kui kallid. Kui ikka kodu asukoht ja põhistruktuur on korralikud, ära sellise asja pärast küll tehingut katki jäta.

2. Köögi asetust on raske muuta

Kui sulle ei sobi köögi paiknemine, on see juba palju raskem probleem: ühest kohast teise tõstmine nõuab ka torustiku- ja elektritöid, seinte mahalõhkumist jms. Need on kallid ja keerukad tööd.

3. Uue põranda paigaldamine nõuab raha

Kui majas on põrand korrast ära, pead arvestama suuremate väljaminekutega. Puitmaja puhul võib probleem olla hoopis sügavamal, vahetust võivad vajada ka talad, koguni vahelaed jms. Kaalu sel juhul tõsiselt, kas oled niisuguseks väljakutseks (moraalselt ja rahaliselt) valmis.

4. Valgusteid on lihtne vahetada

See ei tohiks küll suurema probleem olla, osta aga uued lambid.

5. Elektrisüsteemi vahetus on keerukas ja kallis

Kui maja elektrisüsteemiga on probleeme, nõuab see täielikku väljavahetamist ja see on keeruline ning ka kallis töö. Arvesta, et pärast seda võib kogu maja vajada ka lisaviimistlust. Kui sa selleks valmis pole, jäta parem taoline objekt ostmata.

6. Toa olemust on kerge muuta

Võid näiteks ühest magamistoast kerge vaevaga oma kontori kujundada, söögitoa elutuppa tuua vms.

7. Tube juurde ehitada on keerukas ja kallis

Kuigi sulle võidakse öelda, et saad vabalt tube juurde ehitada, pole see sugugi mingi pisitöö, vaid tõsisemat sorti ehitus, mis nõuab suuremaid lisaväljaminekuid.

8. Vannituba on lihtne kujundada

Kui sulle ei meeldi vannitoa keraamilised plaadid või valamu, pole hullu - saad need üsna lihtsalt vahetada lasta. Juba vannikardina vahetus loob täitsa uue mulje!

9. Vannituba on keeruline ja kallis ehitada

Kui vannituba üldse pole või on see täiesti lagunenud, nõuab selle ehitamine mitte ainult kerget kosmeetilist viimistlust, vaid ka kalleid ja keerukaid toru-, põranda- ja elektritöid, teinekord ka liitumist kanalisatsioonisüsteemiga (liitumistasud) või omaette septiku väljaehitust. Kui sul pole selleks viitsimist ega ka rahalisi vahendeid, jäta taoline ulatuslikku remonti vajav objekt pigem teistele.

10. Värvimine ja tapeetimine pole probleem

Seinavärvi ja tapeeti on üsna lihtne vahetada, nii et sellepärast ära küll ostutehingut katki jäta. Kui aga seintes on suured praod, võib see viidata maja tõsisematele struktuuriprobleemidele ning seda tuleks kindlasti spetsialistile näidata, et võimake kulude kohta ülevaadet saada.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles