Käes on aeg pesakastide paigaldamiseks: noorlinnud otsivad uusi kodusid

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorlind.
Noorlind. Foto: www.flickr.com

Pärast kevadist linnulaulu ja suvist poegade kasvatamist näib augustis, et linnud on kõik aiast kusagile kadunud. Tegelikult aga vanalinnud sulgivad ja noorlinnud on siirdunud kinnisvaratiirule.

Enamus aialindude selleaastaseid noorlinde teeb augustikuus puhkusereisi. Kodukoht jäetakse maha ning lennatakse ja hulgutakse ringi koos suurte karjade teiste sama aasta noorlindudega. Osa linde lendab päris kaugeid ringe, osa väiksemaid. 

Nii õpitakse elu, kogutakse ja jagatakse kogemusi grupi teiste lindudega. Õpitakse koos ja külastatakse koos umbrohuväljasid, et süüa ja jõudu koguda. See on iseseisva elu alustamise õppelend.

Sellel lennul on veel üks praktiline põhjus. Kõik noorlinnud, kes lendavad sünnikodust kaugemale ja läbivad selle puhkusereisi, otsivad endale ka uue kodukoha. Nad võivad tulla ka tagasi oma sünnikohta, aga pigem mitte. Seega kui augusti lõpus hakkab aed jälle tasapisi noorlindude säutsumisest täituma, siis tõenäoliselt pole need enam need tibud, keda sa juulikuus pesast lahkumas nägid.

Valmista oma aed noorlindudele ette

Kuna noored linnud valivad uue elukoha juba augustis, siis on oluline, et aias oleks piisavalt atraktiivseid elemente, mis paneks noorlinde ka sinu aia kasuks otsustama. Mis on lindude jaoks atraktiivsed elemendid aias, mis lisavad elukohana väärtust?

Esiteks muidugi looduslikud elemendid nagu viljapuud, marjapõõsad, hekk või tihedad põõsad, kuhu varjuda. Aga kindlasti ka lapike kõrget rohtu, mida pole muruks niidetud: seal leidub palju putukaid, liblikaid ja taimeseemneid.

Teiseks elemendiks on sobivate pesakohtade olemasolu. Siin tulevad arvesse samuti tihedad põõsad ja hekid, aga samuti mõni puuriit, lauahunnik ja isegi oksa- või risuhunnik aianurgas. Kõige lihtsam viis pesakohtade loomiseks on aga loomulikult mõned korralikud pesakastid üles panna.

Pesakaste paigalda aeda augustis

Kuigi vene ajast on meil juurdunud teadmine, et pesakaste tuleb panna üles talvel külma ilmaga redelil kõõludes, on palju mõistlikum teha seda kohe, kui suvine pesitsemine on lõppenud ehk augustis. Juulikuus ei maksa lindude elupaiku veel segada, aga augusti esimeseks nädalaks on seda juba väga õige aeg teha.

Rohkem infot pesakastide ülespaneku kohta leiad Rodoaia blogist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles