Viis ellujäämiseks vajalikku oskust, mida (vana)vanematelt õppida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline võis 1930ndatel välja näha usina perenaise sahver.
Selline võis 1930ndatel välja näha usina perenaise sahver. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ilmselt tuleb paljudele noorema põlvkonna esindajatele üllatusena, et kunagi eksisteeris maailm ilma wifi ja nuhvlita; veel 25 aastat tagasi laiutasid Eesti poodides kommi ja kokakoola asemel puhtaks pestud tühjad letid. Ometi jäädi ellu - millised viis oskust tasuks (vana)vanematelt õppida, juhuks kui elekter ära läheb või raha otsa saab?

1. Toidu kasvatamine

Kui sul aeda pole, kõlbab ka aknalaud, seal saab kasvata tomateid ja ürte - kui maksad iga kord poes päris mitu eurot kolme rosmariinioksakese eest, on see ka nagu mahavisatud raha.

2. Pisemad parandus- ja remonditööd

Kui pead kruvi seinakeeramiseks või lihtsa lauakese kokkupanekuks spetsialisti kutsuma, on ikka jama majas küll. Õpi mõned lihtsad tööd ära ja hoiad raha kokku, pluss tunned meisterdamisest rõõmu. Vaevalt, et nööbi etteõmblemine või naela seinalöömine võtab  tüki küljest.

3. Kokkamine

Jah, sul on Hesburger nurga taga, aga võib ju juhtuda, et satud kunagi olukorda, kus ainus võimalus on endale ise midagi süüa valmistada. Või miks mitte rabada kallimat pannkookide ja kohvi voodissetoomisega - ülihead pannukaretsepti saad näha siit.

Pluss kokkamine on trendikas: vaata kasvõi Jamie Oliveri või Anni Arrot!

3. Vekkimine

Oh neid maitsvaid ema tehtud konservkurke või vanaema maasikamoosi! Küsi neilt retsepte ja katseta ise ka - näiteks kaunis purgis omatehtud moos on kena ka kingikotti pista. Ning kui sahver täis, siis nälga sa mingil juhul ei jää. Muidugi, eestimaalased on tuntud korilased ega lase naljalt ühelgi seenel niisama metsa kasvama jääda, aga võib juhtuda, et noorem põlvkond otsib padrikust pigem pokemone kui puravikke.

4. Trendikas loomakasvatus

Sellega muidugi on nii ja naa, egas sa linnakorterisse kitsi küll võtma ei hakka, eksju. Aga kui sul on suurem majapidamine, siis paar kana mahub ikka ära - kanapidamine on tõusev trend, paljudel staaridel on oma taga-aias kanala. Kuidas näiteks «Grey anatoomiast» tuntud Ellen Pompeo kanu peab, saad näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles