8 taime, mis varjus hästi kasvavad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murtudsüda.
Murtudsüda. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Mõned püsikud armastavad varju: aga millised?

1. Kurereha

Vähenõudlik kurereha rõõmustab sind oma roosakaslillade õitega. Sobib hästi pinnakatjaks ja ääristaimeks.

2. Kõreliilia

Väga omapäraste õitega kõreliilia tahab poolvarjulist kasvukohta ja niiskemat kasvukohta ning rõõmustab kaunite õitega augustis-septembris.

3. Murtudsüda

Eesti taluaia ammune lemmik murtudsüda vajab sirgumiseks küllaldase niiskusesisaldusega vett hästi läbilaskvat viljakat mulda ning kasvab hästi ka varjulisel kasvukohal.

4. Hosta

Hostad on vähenõudlikud ja küllaltki talvekindlad püsililled, mis kasvavad hästi haritud, väetatud ja parasniiskel neutraalsel või nõrgalt happelisel aiamullal nii poolvarjus kui ka täiesti varjus. Kuival liivmullal võivad jääda kiduraks, samuti ei talu pinnale seisma jäänud vett. Hostad on väga pikaealised, soodsate tingimuste korral võivad samal kohal kasvada aastakümneid.

5. Kopsurohi

Eriilmeline kopsurohi sobib kenasti hämarat ja varjulist kasvukohta kaunistama, kuid taim ei taha liigset niiskust - hoolitse, et vesi kasvukohalt kenasti ära voolata saaks.

6. Lõokannus

Varakevadised õitsejad lõokannused on üsna vähenõudlikud taimed ning nõus kasvama pea igasugustes oludes.

7. Brunnera

Brunnerad on poolkõrged mitmeaastased rohttaimed suurte karvaste enamasti südajate lehtede ning väikeste, tavaliselt siniste, harvem valgete õitega, mis paiknevad hõredais õisikuis nagu lõosilmadel. Suurepärane lehtdekoratiivne pinnakattetaim suurte puude alla, sest talub hästi varjulist kasvukohta.

8. Kirev liilia

Efektsete, püstiste kobarõisikutega püsik Liriope muscari on vähenõudlik, haiguskindel ning sobib hästi istutamiseks varjulisemasse kohta, näiteks suurte puude alla.

(Better Homes and Gardens, Hansaplant, Aiasõber.ee, Garden.ee)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles