Kodu ostmine ja müümine samal ajaperioodil pole kübaratrikk

, vanemmaakler, Arco Vara Tallinna esindus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arco Vara

Uude kodusse kolimine ning samal ajal vana müümine on üsna sage ja kiire protsess, kirjutab Arco Vara vanemmaakler Anna Roostar.

Eluaseme vahetamine sellisel moel, et soetatakse uus ning sobivam pind ja asutakse sellele elama, müües samal ajal vana, eeldab reeglina vabu finantsvahendeid või siis pangalaenu võtmist.

Näiteks on meie partner Swedbank välja töötanud koduvahetuse lahenduse nii klientidele, kellel on olemasoleva kodulaen kui ka neile, kellel koduga seotud laenukohustust ei ole (kuid kes teatud ajaks laenu ikkagi vajavad).

Laenuplaani korral tasub veel enne kodu otsimist pidada nõu pangatöötajaga, et välja selgitada optimaalne laenusumma. Pank analüüsib projekti tervikuna ja kliendil on seetõttu nii laenurahade liikumisest kui ka maksekoormusest selge ülevaade.

Üldjuhul kasutatakse olemasoleva vara müügiperioodina kuni 12 kuud, mis tähendab, et selle aja jooksul tuleb laenusaajal tegeleda enda ühe vara müügiga. Kui ostja on leitud, siis laen kustutatakse osaliselt või täielikult, olenevalt sellest, kuidas oli algselt kokku lepitud.

Lisaks ostuhinnale on oluline  alati mõelda ka sellele, kui suured on muud koduga seotud kulud: kütte- ja halduskulud, igakuised remondifondi maksed jms püsikulud ning ka uude koju kolimise ja sisustamise kulud.

Meie soovitame oma potentsiaalsetel klientidel minna panka nõustamisele, kui koduvahetuse plaan on tekkinud ning on selgunud, et laenuvajadus tõenäoline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles