Kuus nõuannet tervisliku kodu loomiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veedame 80–90 protsenti oma päevast tubastes tingimustes. Seega on meie tervis suurel määral mõjutatud siseruumides valitsevast ruumikliimast ja õhukvaliteedist. Selleks, et hoida puhtana nii õhku kui ka iseennast, tuleks oma elu- ja tööruume viimistleda naturaalsete materjalidega, soovitab Liina Kalamees (Safran) ajakirjas Pööning.

1. Kasuta savi

Foto: Ajakiri Pööning

Savi keemilised omadused lasevad ruumidel loomulikult hingata, tagades tubades normaalse õhuniiskuse taseme ja temperatuuri. Looduslikel materjalidel on omadus õhust kiiresti niiskust siduda ja loovutada ning seetõttu muutub ka ruumikliima paremaks, mis omakorda vähendab hallituse tekke riski. Ideaalselt sobivad savi sisaldusega materjalid, nagu savivärv, savikrohv, savipahtel ja põletamata savist tellised ruumidesse, kus viibivad lapsed või allergikud.

2. Vannituppa tadelakt

Foto: Ajakiri Pööning

Tadelakt on tervislik alternatiiv pindade plaatimisele niisketes ruumides. Marokost pärit lubi-sideainel krohvisegu on vannitoa vetthülgava pinnakattena unikaalne, sest vaatamata tihendatud ja poleeritud krohvipinnale ja sellest tulenevale veekindlusele ei takista see veeauru liikumist ning ennetab hallituse tekkimist.

3. Õiged vahendid puitpõranda värskendamiseks ja hooldamiseks

Foto: Ajakiri Pööning

Looduslikud õlid ja vahad ei eralda keemilisi mürkaineid ja toetavad ülejäänud tervislikku siseviimistlust, säilitades puidu head omadused ja soojuse. Värvidest sobivad puidule hästi linaõli- ja kaseiinvärvid.

4. Kasuta looduslikke puhastusvahendeid

Tervisliku kodu puhul mängivad rolli väiksemadki elemendid, nagu näiteks õige kodukeemia, õigemini naturaalsed puhastusvahendid.

5. Katseta lubjaga

Foto: Ajakiri Pööning

Lubi on kõrge PHga materjal, mis sobib tänu oma hallitusvastastele omadustele niisketesse ruumidesse, nagu vannituba, kelder, sauna eesruumid jms. Sarnaselt saviga on lubi elastne ja niiskust läbilaskev materjal ning aitab ruumides head sisekliimat hoida.

6. Vali silmale sobilikud toonid

Värv seinas võib teha nii head kui halba. Liialt erksad või intensiivsed toonid väsitavad silmi ja tekitavad stressi. Looduslike materjalide värvid on soojad, pastelsed ja lasevad puhata!

Pikemalt saad tervisliku kodu valemist lugeda ajakirja Pööning suvenumbrist. Pööning on Eesti ajakiri, mis räägib ajalooga majadest ja aedadest, disainiklassikast, antiigist, traditsioonilisest käsitööst, toidu ajaloost ning jagab restaureerimisnõuandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles