Viis olulist asja, mida teha enne kasutatud asjade annetamist

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Enne kui tormad majapidamises üle jäänud asju mõnele tuttavale või heategevusega tegelevale organisatsioonile annetama, võta hetkeks aeg maha, sest kiirustades kokku pandud annetusest on rohkem kahju kui kasu.

1. Vaata, kas riiete ja kottide taskud on tühjad

Kui sa ei anna asja edasi mõnele sõbrale, võib annetatud asjade hiljem tagasi saamine osutada keeruliseks. Kuigi taaskasutuspoodide töötajad sorteerivad asjad enamasti samas kohas, kuhu need tuuakse, võib näiteks konteinerisse viidud jope taskusse jäetud koduvõtmetele jälile saamine osutuda keeruliseks või lausa võimatuks, sest jope võib olla liikunud teise linna või uue omaniku kätte.

2. Tee kindlaks, kas ese on terve ja korralik

Rõõmu on annetatud asjadest järgmisel omanikul ainult siis, kui need on terved ja korralikud – aukudeta, liigselt kulumata ja väljavenimata. Mõtle eseme seisukorda hinnates sellele, kas ise ostaksid selle, kui see müügil oleks? Kuigi annad asjad ära tasuta, on saaja rollis siiski teine inimene, kellel on samuti inimväärikus säilinud.

3. Veendu, et ese on puhas

Määrdunud esemed, millelt plekid enam välja ei tule, ei sobi ka annetamiseks. Pööra erilist tähelepanu särkide kraedele ja kaenlaalustele ning eemalda riideharjaga kindlasti kõik ebemed ja karvad. Kaua keldris või pööningul seisnud asjad tõmba enne annetamist tolmust puhtaks.

4. Piilu raamatute ja mööbli vahele

Raamaturiiul on populaarne koht, kuhu peidetakse nii sentimentaalse väärtusega kirju kui rahakupüüre. Tehes suurpuhastust kadunud vanaema korteris või majas, tasub enne annetamist üle vaadata ka teised säästude peitmise kohad, näiteks madratsite, diivanite ja toolide alused. Kindlasti oleks leid ka uuele omanikule tore üllatus, kuid suure tõenäosusega teeb see sinulegi rõõmu.

5. Kontrolli tehnika töökorda

Annetuste laiali jagajatel on suuremate kodumasinate seisukorda raske kontrollida. Kasutuskõlbmatut või katkist tehnikat annetades teed hea asemel hoopis halba. Selline tehnika võib uuele omanikule ohtlikuks osutuda.

Allikas: Uuskasutuskeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles