Kas taimi võib ka suvel istutada?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimede istutamine.
Taimede istutamine. Foto: SCANPIX

On levinud müüt, et puid ja põõsaid saab istutada ainult kevadel. See pole sugugi nii - kõiki potiga istikuid ja kvaliteetseid mullapalliga istikuid saab istutada varakevadest hilissügiseni, vaid paljasjuursete hekitaimede istutusaeg on varakevadel ja sügisel.

Potis kasvaval istikul ehk konteinertaimel on läbijuurdunud mullapallid, mis tagavad kiire edasikasvamise sõltumata istusajast. Konteinertaime võib istutada ka taime kõige ilusamas seisundis – lehtinult või õidepuhkenult.

Millal taimi istutada?

1. Kõiki potiga taimi saab istutada varakevadest hilissügiseni.

2. Mullapalliga istikuid võid istutada varakevadest  hilissügiseni, kuna need on liivas korralikult juurdunud, kevadise päikese eest varjutatud ning pakitakse korralikult ära ka tranportimiseks. Liiva või koorepurusse kaevamata jäetud mullapalliga istikuid istuta aprillist maini ja augustist septembrini. Peamiselt müüakse mullapalliga suuri okaspuude istikuid, eelkõige elupuid.

3. Paljasjuurseid lehtpõõsaste hekitaimi istuta varakevadel ja hilissügisel - enne lehtimist ja peale lehtede varisemist. Paljasjuursed hekitaimed lõika peale istutamist 1/2 -2/3 ulatuses tagasi, kuna see soodustab hekitaime hargnemist ja hekk ei jää hiljem alt hõredaks. Kui paljasjuursed hekitaimed peale istutamist lõikamata jätta, siis ei kasva ta enam kunagi ilusaks ja tihedaks.

(Allikas: Hansaplant)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles