Hakkad maja ostma? Spetsialisti soovitused ülevaatuseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja
Ehitaja Foto: SCANPIX

Maja ost on suur investeering, mistap tuleb hoone enne ostu hoolikalt üle kontrollida. Majaehitaja.ee blogi pidaja Eno Pappel jagab soovitusi, kuidas kontrollida ehitustöid ja tehnosüsteeme.

«Keeruliseks teeb ülevaatuse asjaolu, et konstruktsioonid on kaetud ja nende seisukorda ei näe. Abi on projektdokumentatsioonist, kuid kas ikka täpselt nii ehitati nagu projektis, selles suhtes garantiid ei ole,» selgitab ta.

Millele ostetava kodu ülevaatamisel tähelepanu tuleks pöörata?

Siinkohal olulisemad kohad, mis vajaksid enne maja ostu alati ülevaatamist.

Vundament

«Kas on pragusid? Üldjuhul mõne prao leiab ikka, kuid murekohaks on pragu siis, kui see läbib kogu nähtavat vundamendiseina. See näitab üldjuhul, et tegemist on vajumisest tingitud praoga ja selliste vigade parandamine on kallis,» selgitab Pappel.

Pragu on tema sõnul ainult mündi üks pool ja üldjuhul kandevõime osas probleeme ei ole, kuid sellised paod lasevad niiskusel pääseda vundamendist seina ja põrandakonstruktsiooni. «Vundamendi osas tasub alati vaadata ka seda, kas seal on niiskuskahjustusi, näiteks krohvikiht maas või on mingil põhjusel mõni osa tumedamat värvi (niiske). Proovi aru saada, millest on see tekkinud. Kas näiteks katkine vihmaveetoru või on maapind vundamendiseina poole kaldu? Nii saad hinnata, millised kulutusi pead tegema asja kordategemiseks,» soovitab ta.

Avade sillused

«Vaata akende ja uste silluseid. Kui seal on leida enamasti pragusid ja ka seal ei ole enamasti probleem kandevõime, vaid just see, et niiskus pääseb läbi tekkinud pragude seinakonstruktsioonidesse,» soovitab Pappel.

Katus

«Võimalusel kontrolli katus üle. Nii väljast kui ka näiteks avatud pööninguga katus kindlasti ka altpoolt. Kontrolli katusekatte olukorda ja vihmavee äravoolu korrasolekut. Otsi võimalikke lekke kohti. Vaata üle korstna ümbrus ja muud läbiviigud ning veendu nende veekindluses. Katusest algab maja pikaealisus ning see on iga maja puhul ülioluline.»

Soojapidavus

Talvisel perioodil on Pappeli hinnangul mõistlik tellida termokaameraga maja pildistamine, mis annab kiiresti hea ülevaate tegelikust olukorrast. «Soojapidavus ei tähenda ainult seintes paksu soojustuskihti. Olulisem on hoopis see, et kogu maja oleks korralikult ühtlaselt soojustatud ja ei oleks külmasildu,» selgitab Pappel.

«Väga tähtis on lisaks seintele ka põranda ja katuse soojustus. Tänapäeval võiks põranda soojustus olla vähemalt 20 cm, seintel 15-20 cm ja lael 30 cm. Soojustuse kvaliteeti võib kaudselt hinnata selle järgi, kas näiteks seintel või nurkades on niiskuskahjustusi, mis võivad olla tekkinud nn külmasildadest.»

Ventilatsioon

Tänapäeva maja puhul, kus just soojapidavuse tõstmise pärast on majad suure õhupidavusega, on Pappeli sõnul tingimata vajalik korralik ventilatsioon. «See tähendab, et ostetaval majal peab olema kas loomulik või sundventilatsioon. Halvast ventilatsioonist annab märku ka akende sisepinnale tekkiv kondensatsioonivesi, mis võib näiteks puitaknaraame kahjustada.»

Küttesüsteem

«Küttesüsteeme on väga erinevaid, kuid ennekõike tuleks üle vaadata küttekolded ja hinnata nende seisukorda. Küttekolded ja -lahendused peavad olema hooldatud ja töökorras. Uuri, millal viimati küttesüsteemi hooldati ja kuidas seda tehti. Tee selgeks, millised on küttesüsteemi hooldus- ja halduskulud aastas,» soovitab Pappel.

Probleemid paberile

Eno Pappel soovitab ülevaatuse käigus leitud probleemid kirja panna. «Hiljem saab märkmete abil umbkaudselt arvutada, millised täiendavad investeeringud on mõistlik tulevikus maja korrashoiu nimel teha ning vaadata siis kodu soetamist tervikuna: ostuhind pluss korrastamise hind,» annab ta majaostjaile nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles