Nahkhiired pööningul: mida teha?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkhiir.
Nahkhiir. Foto: SCANPIX

Maakoju naastes võite ootamatult avastada, et keldrisse või pööningule on kolinud nahkhiired. Eestimaa Looduse Fond  (ELF) õpetab, mida sellisel puhul teha.

Soojal aastaajal on nahkhiirtele sobivateks varjepaikadeks mitmesugused hooned (näiteks elumajade pööningud), külmal ajal võivad nahkhiired aga talvituda näiteks keldrites ja salvkaevudes. Nahkhiired võivad kasutada hoonetega seotud varjepaiku järjest aastaid, vahel ka aastakümneid või isegi aastasadu.

Nahkhiiri iseloomustab koloniaalne eluviis: sobivasse paika koondub hulgaliselt nahkhiiri. Nahkhiired inimese lõhna ei pelga ja inimese eest ei põgene. Vastupidi – nad tulevad tihti inimese ehitatud hoonetesse, sest seal on neile sobivad varjepaigad. Kui varjepaigaga midagi juhtub, satub ohtu korraga palju nahkhiiri.

Mille järgi ära tunda, et nahkhiired asustavad hoonet või muud ehitist?

Suvel võib seina vahelt või katuse alt kosta krabistamist ja piiksumist, eriti enne pimenemist. Karniisidel, aknaplekil või veelaual on väikesi musti junnikesi. Vahel on sellised junnikesed kleepunud aknaklaasile ja välisseintele. Junnikesed meenutavad näriliste omi, kuid koosnevad peamiselt putukate kitiinosadest. Vastu hommikut tiirutavad nahkhiired mitmekesi hoonete ümbruses.

Talvel ( aga ka jaheda ilmaga sügisel ja kevadel) võib talvitavaid nahkhiiri leida keldri müüripragudest, keldris olevate riiulite tagant ja esemete vahelt. Enamasti märgatakse 1-2 isendit, kuid neid võib olla kordades rohkem. Nahkhiiri võib olla ka hoonete konstruktsioonide vahel ja kaevudes, kust neid on raske leida.

Nahkhiir võib teha krigisevat häält, kui ta tajub häirijat. Umbes tund aega peale häirimist võib nahkhiir hakata ruumides ringi lendama. Suurte külmade ajal võivad nahkhiired hakata otsima soojemaid kohti ning sattuda ruumidesse, kus inimesed neid märkavad.

Mis ohustab hoonetes nahkhiiri?

Hoonete remont, lammutamine ja ümberehitused, mürgiste ainete kasutamine hoonete konstruktsioonides, aga ka nahkhiirtele oluliste avade sulgemine, hoonete lagunemine ja unarusse jätmine, samuti iiga tugev tehisvalgustus. Ei tohi aga unustada, et nahkhiired on looduskaitse all ja nende tahtlik häirimine ja surmamine on keelatud!

Soovitused

Kui teie kodu või suvilat asustavad nahkhiired, siis võib majaomanik pelgamise asemel hoopis  rõõmustada – ta on saanud endale saanud hea naabri, kes toitub putukatest ja võib nii olla teile abiks ebameeldivate õhtuste külaliste arvukuse piiramises.  Taoline kodu saab lausa looduskaitsjaks, sest just tänu hoonetele on kaitsealusel nahkhiirel nüüd olemas vajalik varjepaik. Tihti kardetakse ekslikult, et nahkhiirte leidmine hoones tähendab, et nüüd pole inimesel enam lubatud majas olla. Tegelikult on asi just vastupidi: nahkhiired on aastasadu elanud koos inimestega nende keldrites ja pööningutes ja just inimese toimetamine hoiab hoonetes neile loomadele vajalikku soojust. Hooned, mida inimesed ei kasuta, hakkavad lagunema ja muutuvad varem või hiljem ka nahkhiirtele ebasobivaks.

Kuna Eesti nahkhiirte levik ei ole veel piisavalt hästi teada, siis soovitame Teil nahkhiire koloonia leidmisest teatada asjatundjatele. Eriti oluline on see siis, kui plaanitsetakse ehitises remonti või ümberehitust, või on kavas ehitis kogunisti lammutada. Kõiki selliseid tegevusi on võimalik teha nii, et nahkhiiri häiritakse vähe või üldse mitte. Hea tahtmise korral on võimalik koguni nahkhiirte elutingimusi parandada.  

Kuhu nahkhiirtest teatada?

Nahkhiirtest kui kaitsealustest loomadest võite teatada Keskkonnaametile, kui nahkhiirt on häiritud ja vajab Teie arvates abi, võib teatada Keskkonnainspektsiooni lühinumbrile 1313. Samuti võite nahkhiirtest teatada Eestimaa Looduse Fondi nahkhiirte eksperdile Lauri Lutsarile ( lauri@elfond.ee). Valitsusvälise organisatsioonina ei saa ELF lubada, et alati suudab kohale tulla, kuid nad on nahkhiirte levikuandmetest väga huvitatud ja võimalusel anname Teile nõu, mida teha.  Facebooki kaudu on nahkhiirte eksperti võimalik leida läbi avaliku grupi „Nahkhiiresõbrad”. 

Juhend majaomanikele koostati projekti „Nahkhiired hoonetes“ raames. 2014. aasta suvel käivitus ELFil projekt "Nahkhiired hoonetes". Projektiga soovib ELF levitada teadmisi ja nõustada nahkhiirtega oma tegevuses kokkupuutuvaid inimesi, et nende tegevus ei kahjustaks neid looduskaitsealuseid loomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles