Vintage koju? Vaata, millal ja kus toimuvad suvised vanakraamilaadad

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portselanilaat Rannarahva muuseumis
Portselanilaat Rannarahva muuseumis Foto: Eero Vabamägi

Suvi on laatade ja täikade aeg: kuhu tasuks vanakraamijahile sõita, kui on plaanis koju mõni põnev ese muretseda?

Vanavarahuviliste selle suve kõige olulisemaks kohtumiskohaks on antiigi-ja vanavaralaat Kila-Kola sel nädalavahetusel, 2. juulil Seidla mõisa pargis Järvamaal. Kauplemine läheb lahti kell 6 hommikul ja lõpeb orienteeruvalt kell 15.

9. juulil toimub esmakordselt Koerus pubi Janune Kägu territooriumi pargis Koeru antiigi- ja vanavaralaat. Kauplemine läheb lahti kell 9 ja lõpeb orienteeruvalt kell 15.

16. juulil peaks Tartumaal Alatskivil, sealse Kivi kõrtsi juures toimuma X Alatskivi vanavara laat. Samal päeval kella 9-16 kaubeldakse aga Kantküla külaplatsil vanavara- ja kõigekasuliku suvelaadal.

30. juulil tasub aga sammud seada Viimsisse, sest Viimsi vabaõhumuuseumis toimub portselani-, vanakraami- ja disainilaat. Viimsi vabaõhumuuseumi õuele oodatakse kauplema antiigimüüjaid ja vanavarakogujaid, käsitöölisi ja disainereid, kaubaks läheb antiik, vanavara, vintage-kaup, portselan ja lauanõud, tekstiil, kodumaine käsitöö ja nüüdisaegne disain.

10 nippi, kuidas täikalt parimat leida

1. Valmistu

Otsi vanakraamituru kohta kõikvõimalikku infot: mida müüakse, kes müüma tulevad (kui on näiteks tuntud poode), millise ajastu kraamile keskendutakse, mida varasematel samalaadsetel üritusel on müüdud, kuula sõprade kogemusi, kes seal käinud: eriti teavad sulle väärtuslikke soovitusi jagada vanad täikahundid. Tee nimekiri asjadest, mida osta soovid, ja otsi nende kohta piisavalt eelinfot: milline soovitav ese välja näeb, mis võivad olla vead, palju see maksab. Nii väldid tüssamist.

2. Mõtle läbi transport

Jalutades on kappi päris raske koju tirida, sestap mõtle oma ostusoovidele: äkki jagate sõpradega suuremat autot või väikebussi, eriti kui koht asub kusagil kaugemal. Vanakraamilaatasid peetakse tihti ka linnast väljas.

3. Varu sularaha

Pangakaardiajastu lapsed on harjunud ka eurost arvet kaardiga maksma, aga eraisikust vanakraamimüüjatel vaevalt et kaardimaksevõimalust on. Samuti võib lähim pangaautomaat olla kilomeetrite kaugusel, nii et varu sularaha, juhuks kui midagi osta plaanid.

4. Võta kaasa vajalik

Sul võib tarvis minna kindaid, et mõnd antiikset eset puutuda, majapidamispaberit või tolmulappi puhastamiseks, mõõdulinti. Valmistu oma ostuks hoolikalt, eriti kui jutt käib mõnest rariteetsest ja küllaltki kallist esemest, mida loodad leida. Pildista oma kodu ja hoia fotod mobiilis käepärast, et saaksid kohapeal võrrelda, kuidas välja valitud ese su kodusesse keskkonda ikkagi sobib.

5. Ole esimeste saabujate seas

Parem kraam saab neile, kes esimesena saabuvad, see täika on vana tõde.

6. Ära mökuta

Võib juhtuda, et inimene sinu kõrval plaanib sama asja osta, nii et katsu ost kiirelt ära teha. Täika pole mökutamiseks, sul võidakse lemmikasjad nina alt ära napsata.

7. Kauple mõistlikult

Eks täikal kaubeldaksegi, aga ninavingutajaid ja virimokki ei salli keegi. Niisiis katsu kaubelda sõbralikult.

8. Ära pelga asjahunnikutes kaevata

Kõik vanakraamimüüjad ei viitsi igat eset läikima lüüa ja vaatamiseks välja sättida, mistap võib olla vajalik suuremas asjadekuhilas tuhlata.

9. Tee selgeks, mis on väärtuslik, ja räägi müüjatega

Tark inimene teeb endale juba enne vanakraamiturule minekut selgeks, mis on väärtuslik antiik ja mis niisama vanad vahvad asjad. On kaubamärke, mis ajaga väärtust koguvad. Tee need endale selgeks ja võid juhuslikult täikalt varanduse leida. Samuti aja müüjatega juttu: vanakraamikaupmehed on tihti jutukas ja tore rahvas, kellelt võid mõndagi põnevat kuulda.

10. Võta aega

Võta endale aega, kui tahad vanakraamiturult tõesti midagi head leida. Jooksujalu läbitormajatel pole täikal midagi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles