Lugeja mure: laps tahab kodupeole kutsuda 25 sõpra, see pole aga võimalik. Mida teha? (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste sünnipäevapidu.
Laste sünnipäevapidu. Foto: SCANPIX

Koduportaaliga jagas kimbatust lugeja, kelle laps soovib kodusele sünnipäevapeole kutsuda 25 sõpra, see aga pole ema sõnul võimalik.

 «Mu lapsel on tulemas suvine sünnipäevapidu, otsustasime seda kodus pidada, kuna kasvatan poega üksi ja rahalised võimalused on piiratud. Paar päeva tagasi teatas laps, et plaanib peole kutsuda 25 sõpra nii kooliklassist kui trennist. Olen nüüd täielikus kimbatuses, sest meie väikesesse kolmetaolisesse korterisse see rahvamass ära ei mahu, mujal pidamine läheks liiga kalliks,» rääkis ema.

  Ta soovitas lapsel valida välja 10 lähimat sõpra, keda peole paluda, ja nüüd olevat laps ema peale täiesti solvunud.  «Lisaks nägin pealt, kuidas ta mänguhoos kaaslase peale vihastas ja käratas: «Mul tuleb sünnipäevapidu, aga sind ma ei kutsu!», mispeale mängukaaslane nutteks koju jooksis,» kirjeldab kimbatuses ema. «Olen isegi kaalunud mõtet raha laenata, et suur sünnipäev mõnes mängutoas maha pidada, sest muidu pöörab laps kaaslastega tülli. Nende klassis on kõigil suured sünnipäevapeod, ma kardan lihtsalt, et kui meie sellist pidu ei tee, saab mu pojast väljatõugatu. Mida teha?»

Saksa õpetaja ja koolikiusamise ennetuse ekspert Wolfgang Kindler soovitab sellises olukorras ennekõike lapsega maha istuda ja põhjalikult rääkida. «Lapsega tuleb ausalt ja avameelselt kõnelda põhjustest, miks suurt sünnipäevapidu pidada ei saa,» soovitab ekspert. «Kui laps aga demonstratiivselt mõnd teist last sünnipäevale kutsumast keeldub, tuleb temaga ka sellest rääkida. Kui põhjuseks on mänguhoos tekkinud arusaamatus, tuleb lapsele selgitada, kuidas taoline käitumine teise lapse tundeid riivas ning arutleda, kuidas laps ise ennast tunneks, kui keegi teine temaga nii käituks,» soovitab Kindler.

Kindleri sõnul pole aga mõtet endale stressi tekitada, kutsudes printsiibil «hundid söönud, lambad terved» kohale kogu kooliklassi, trennikaaslased jne, et keegi end väljatõugatuna ei tunneks. «Lastele tuleb ära seletada, näiteks et otsustati pidu hoopis pisemas ringis pidada,» soovitab ta.

Millist nõu annaksite teie, head lugejad?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles