Suuremate veinitootjate toodangust leiti populaarse taimemürgi jälgi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vein.
Vein. Foto: www.flickr.com

Eestiski populaarset taimemürki RoundUp leiti kõigist California piirkonnast pärit testitud veinidest.

Enne, kui avad pudeli Californiast pärit veini, mõtle hoolega järele: USA GMO-teadlikkuse ühing Moms Against Monsanto testis hiljuti kümne sealse Napa oru, Sonoma ja Mendocino veinitootja veine ning leidis, et kõigis neis sisaldub jääke populaarsest taimemürgist RoundUp, mida Eestiski massiliselt kasutatakse. 

Jälgi taimemürgist leiti nii mahe- kui tavaveinidest, viimastes oli saaste lihtsalt 28 korda kõrgem kui maheveinis.

Ühingu sõnul oli äärmiselt üllatav, et taimemürgi jälgi leiti ka maheveinidest, kuna sellises tootmises on nende kasutamine keelatud. Ühingu esindaja sõnul saab ainsaks põhjuseks olla see, et naabruskonnas maapinda imbunud mürk on kandunud ka mahetootmise viinamarjadesse. 

Hiljuti tehti sarnane katse osaga Saksamaal toodetavatest õlledest ning ka neist leiti sama mürgi jälgi.

RoundUpi näol on tegemist tugeva taimemürgiga, mille ohtlikkuses inimtervisele pole jõutud ühtsele seisukohale: mõned uuringud näitavad, et see on tervisele äärmiselt kahjulik kantserogeen, teised jällegi, et tegu pole millegi märkimisväärselt ohtlikuga.

Rohkem infot katse kohta leiab SIIT. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles