Lummav vaade võib Eestis kinnisvara hinna vabalt miljonile kergitada (1)

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Metro Capital

Kui kinnisvara asub magusas asukohas ning kirsiks tordile avaneb kõrghoone suurtest akendest merevaade, võib see Eestiski kinnisvara hinda oluliselt kergitada, räägivad kinnisvaraspetsid. Samas ainuüksi vaate eest keegi maksma ei hakka.

«Kas nüüd tegelikult ka keegi miljon eurot puhtalt vaate eest maksab või palju täpselt vaade võiks maksta, on iseküsimus, aga kindlasti ollakse valmis vaate eest rohkem maksma kui muidu samaväärse elamispinna eest ilma vaateta,» nendib 1Partner Kinnisvara elamispindade grupi juht Mihkel Oiderma. «Merevaatega maatükk võib olla mõnisada meetrit eemal asuvast, põhimõtteliselt muidu samaväärsest maatükist kaks korda kallim. Tallinnas või lähiümbruses võime leida 200 000, isegi 300 000 eurot maksma läinud mereäärsete elamukruntide tehinguid. Kui sinna lisada väga heal tasemel maja, siis võime vabalt ka kokku saada alguses mainitud miljon eurot,» selgitab Oiderma.

«Eestis ainult vaate eest miljonit ei maksta, aga vaade võib kinnisvara hinna kuni kolmekordistada,» usub LVM Kinnisvara juht Ingmar Saksing. «Eelkõige on vaate osakaal määrav kõige kallima vara puhul,» räägib ta.  «Samas ei ole vaade ostuotsuse tegemisel erandiks ka kõige odavama kinnisvara puhul. Loomulikult ainult hea vaade ei tähenda automaatselt kuni kolmekordset hinda. Määrav on kinnisvara hinna kujunemisel eelkõige asukoht. Suurepärane asukoht koos kordumatu vaatega tagabki maksimaalse hinna,» leiab Saksing. «Hinnas on aga ainult täielikult nauditavad vaated. Vaade, kus näeb näiteks poole meetri ulatuses merd, reeglina kinnisvara hinnale mõju ei avalda,» selgitab ta.

«Vaade pole alati kõige olulisem,» rõhutab Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi. «Tähtis on see muidugi, aga palju sõltub ka kinnisvara asukohast. Kesklinnas, kus tiheasustus, loeb asukoht vahest hoopis enam ja vaate puudumine polegi eriti oluline,» märgib ta.

Foto: KV.EE

Meri, Tallinna vanalinn ja mets

Hinnatuimaks peetakse Eestis siiki merevaadet. «Üldjuhul on nii, et kui kinnisvarakuulutusse saab juurde kirjutada «vaade merele», siis saab sellise vara eest,olenevalt vaatest muidugi, oluliselt suuremat hinda küsida,» nendib Oiderma, kelle kallimad näited pärinevad Tallinna erinevatest akendest või terrassidelt, kust paistavad nii vanalinn kui meri. «Näiteks on vanalinnas maju, kus katuseterrassilt on 360 kraadi vaade üle linna ja merele välja,» räägib ta.

Ka Risto Vähi sõnul läheb merevaade kiirelt kaubaks. «Näiteks maja taha jääv sama korruse korter, mis saab ka päikest samavõrdselt, läheb müügiks aeglasemalt, kuigi merevaatega variant võib tublisti enam maksta,» räägib ta. «Merevaatega kõrghoones mõjub vaade muidugi ja see kajastub ka hinnas.»

Foto: Liven

Ingmar Saksingu meelest on Eesti hinnatuimad vaated Tallinnas. «Kõige enam hinnas on vaated Toompeal ja seejärel vaated südalinnas ning Pirital. Tallinnale järgneb Tartu, kus vaadetest on hinnas kesklinn ja vaated Emajõele. Pärnu vaadete puhul on väga selge eelistus rannarajoon, millele järel hinnataksr südalinna ja Pärnu jõe vasakkallast. Kuressaares on hinnas merevaate kõrval ka lossi ümbrus,» räägib ta. Risto Vähi sõnul lähevad äärelinnades hästi kaubaks ka need uusarenduste korterid, mille aknast või rõdult paistab metsatukk.

«Lõpuks on ikkagi nii, et eks ilu ole ikkagi vaataja silmis, on see siis mere- või metsavaade. Päris kindlasti hindab aga Eesti inimene head ja avarat vaadet ning on valmis selle eest kõrgemat hinda maksma,» võtab Mihkel Oiderma kokku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles