Aed põua ajal: kuidas kasta?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kastekann.
Kastekann. Foto: www.flickr.com

Jaanipäeva järgsel ajal ennustatakse kuumalainet - kuidas aidata aeda, et see kuuma ja kuivaga toime tuleks?

1. Kasta õhtul või varahommikul

«Kasta tuleks ajal, kui päike ei lõõsta - näiteks varasetel õhtutundidel, aga mitte liiga hilja, et taimedele ööseks liigniiskus peale ei jääks. Liigniiskus võib seenhaigusi põhjustada,» rääkis aiandusagronoom Väino Eskla Vikerraadio saates Aiatark. «Kastmiseks sobib ka varahommik,» soovitas ta.

2. Erihool taimedele, mille juurestik on pinnapealne

«Kastmisel soovitus: selliseid taimi kasta põhjalikumalt korraga, aga pigem veidi harvemini,» kõlas Eskla soovitus.

3. Kobesta pärast kastmist

«Pärast mulla tahenemist võiks seda veidi kobestada, see aitab säilitada niiskust sügavamates kihtides - see kehtib juhul, kui on pinnas põhjalikult kastetud,» soovitas Eskla.

4. Niidetud murust taimedele multš

Väino Eskla soovitas niidetud murust teha multš ning see taimedele ümber sättida - pidavat samuti hästi niiskust hoidma.

5. Hoolitse, et muru saaks kastetud

Muru vajab põuaperioodil põhjalikku kastmist: tee seda samuti kas õhtul või varahommikul, ja hoolitse, et muru aluspind saaks korralikult läbi kastetud. Suvel tuleb jälgida ka, millal põuaperiood täpsemalt kätte jõuab: enne seda ei peaks murule panema lämmastikurohket väetist, muru soovitatakse väetada pärast suvise põuaperioodi lõppu. Olemas on ka kõikivõumalikke automaatseid kastmissüsteeme, vihmuteid jms.

6. Vali taimed, mis kuuma ja kuiva ei karda

Näiteks kukehari, tsinnia, portulak, raudürt, neiusilm, lavendel ja salvei ei pane kuiva ja päikesepaistelist ilma sugugi pahaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles