Aita mesilasi: 7 nõuannet, kuidas aed neile hävimisohus tiivulistele ahvatlevaks muuta

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilane.
Mesilane. Foto: www.flickr.com

Viimaste aastatega on selgeks saanud, et tänu ulatuslikule taimemürkide kasutamisele on mesilased väljasuremisohus. Inimene saab aga oma koduaias palju ära teha, et neid aidata.

1. Paigalda aeda mesilaste hotellid

Kõige tõhusam ja praktilisem on paigaldada professionaalsed mesilase ja kiletiivaliste majad, kuna neid asustavad putukad kõige meelsamini ja nad kestavad palju aastaid.

Putukahotelli võib aga ka ise teha. Näiteks võid võtta tammepuust või saarepuust klotsi ja puurida sinna sisse erineva läbimõõduga auke (mitte lõpuni läbi). Augud võivad olla läbimõõduga 5-10 millimeetrit. Samuti võid siduda kokku pundi peenikesi bambuse varsi. Riputa need majad näo kõrgusele päikesepaistelisele kohale.

Kui koht neile sobib, siis kolivad sinna sisse üksikmesilased ehk metsikud mesilased. Need on sellised väikesed mesilased, keda me tavaliselt ei märka ja kes elavad mitte suurte kolooniatena, vaid üksikute peredena.

Paraku sõltub just nende mesilaste tolmeldamisest kogu planeedi taimestiku ja ka inimkonna saatus.

2. Loo oma aeda metsiku looduse nurk

Kui sinu aias on lõuna suunas avanev nurk, siis võiksid kaaluda selle metsikuks jätmist. Sellest võib kujuneda suurepärane looduslik elupaik päikest armastavatele erakmesilastele. Võid ainult kõrgekasvulised rohupuhmad eemaldada ja siis nurga aastateks puutumata jätta.

3. Paku neile turvalist varjunurka

Inimese liikumisradadest kõrvale jäävad varjulised aianurgad on eriti atraktiivsed just sumisevatele maamesilastele. Lisa maapinnale paar tagurpidi pööratud vana keraamilist lillepotti ja paradiisinurk ongi loodud.

4. Istuta õitsvaid taimi

Hoolitse selle eest, et sinu aias õitseks kogu kevade jooksul kogu aeg midagi. Pea meeles, et üliaretatud topeltõielised uudissordid ei sisalda nektarit ja seega putukate jaoks pole neil mingit väärtust. Eelista looduslikke taimi ja vanu sorte: nii põõsaid kui püsikuid ja lilli. Selline ümberkorraldus muudab aia ainult põnevamaks ja õiterikkamaks.

5. Vali peenrasse õiged putukasõbralikud lilleliigid

Järgmine kord, kui aianduskeskust külastad, siis liili valides mõtle nagu mesilane. Paljud aretatud uudisliigid on väga tihedate topeltõitega, mis ei võimalda mesilasel kuidagi õie sisu kallal epääseda. Ära neid vali. Vali avatud õieehitusega lilli ja õitsevaid taimi. Vahel on aiandis lausa siltidel märgid peal, millised lilled on mesilaste sõbralikud. Siis on asi väga lihtne. Küsi ka müüjalt nõu.

6. Istuta potililli ja potis õitsvaid püsikuid

Kui sul on tõeliselt väike aed või on kasutada kõigest rõdupind või terrass, siis istuta õitsvaid taimi pottidesse ja konteineritesse. Nii on kergem väikesel pinnal organiseerida ja äraõitsenud õitega taimede potte tahaplaanile ümber tõsta. Rõdul või terrassil riputa kiletiivaliste majad otse maja seinale või rõdu piirdele.

Ja lõpuks võib olla kõige tähtsam soovitus.

7. Loobu oma aias igasugusest taime- ja putukamürkide kasutamisest

Kõik keemilised taimekaitsevahendid hävitavad putukaid, liblikaid ja mesilasi. Mõnede toime võtab veidi rohkem aega, aga nad kõik tapavad. Kõige kurvem on see, et nad ei lagune ega kao ka pinnasest mitte kuskile. Eesti mesilastest leiti sellel aastal tehtud proovides üle paarikümne erineva mürgi mida kasutati viimane kord Eestis üle 40 aasta tagasi.

Kasuta kahjurikontrolliks kavalaid looduslikke vahendeid.

Rohkem infot leiab Rodoaia blogist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles