Suurepärased taimekaitsevahendid leiab koduköögist ja -aiast

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudest kodustest vahenditest saab valmistada häid taimeleotisi.
Paljudest kodustest vahenditest saab valmistada häid taimeleotisi. Foto: www.flickr.com

Aeg, mil taimekahjurid kõige aktiivsemalt kõike koduaias leiduvat hävitada tahavad, on käes. Abi nende vastu võib leida aga õige lähedalt: kodusest köögist ja aiast. 

Taimsete tõrjevahendite ja väetiste kasutamise eeliseks on odavus ning keskkonna- ja tervisesõbralikkus. Lisaks saab sedasi ära kasutada erinevaid jääke. 

Selleks, et valmistatavast vahendist saada maksimaalselt kasu, tuleks taimed korjata päikesepaistelise ilmaga ja hommiku poole. Kaste peab olema taimedelt kuivanud. Hommikuse aja ja päikese mõjul on taimedes sisalduvate ainete kontsentratsioon kõige kõrgem. Vali terved ja ilusad taimed.

Reeglina sobib enamuste väetiseks ja kahjuritõrjeks kasutatavate vedelike valmistamiseks järgmine vahekord: värskeid taimi üks-kaks kilo 10 liitri vee kohta. Kuid on ka teistsuguste vahekordadega retsepte.

Mida kasutada?

Kõrvenõges

Kääritist kasutatakse nii kastmiseks kui pritsides lehe kaudu väetamiseks ning lehetäide tõrjeks. Järgijääva lehemassi võib lisada komposti hulka, kus ta kiirendab selle valmimisprotsessi. 
Leotist kasutatakse lehetäide, ripslaste ning punase kedriklesta tõrjeks.

Koirohi

Koirohuleotist või -tõmmist kasuta lehekirpude, tigude, koide, prussakate ning ka hiirte-rottide peletamiseks. Koirohtu on kasulik kasvatada köögiviljapeenarde läheduses, kus ta aitab peletada erinevaid soovimatuid külalisi.

Sibulakoored

Sibulakoortega saab turgutada öökülmade käes veidi kannatada saanud tomatitaimi. Selleks tuleb soojendada ämbritäis vett, lisada sinna umbes kolm peotäit koori ja keeta 10 minutit. Kurnata ja saadud lahusega pritsida kahjustunud taimi 2-3 päeva jooksul, kuni taimed on taastunud.

Sibulakooreleotis tõrjub sõstrapahklesta. 200-300 grammile koortele valada peale 10 liitrit sooja vett. Nõu sulgeda kaanega ja jätta tõmbama kuni ööpäevaks. Valmis leotis kurnata ja kasutada koheselt lahjendamata kujul pritsimiseks enne õitsemist ja peale saagi koristamist.

Sama leotist võib kasutada pritsimiseks ka lehetäide, rohulutikate, kõrvaharkide, võrgendilesta ja vastsete tõrjeks.

Sibulast tehtud tõmmised on lisaks kahjurite tõrjele kasulikud ka taimehaiguste vastu võitlemisel, kuna neil on hea bakterivastane toime.

Munakoored

Keedetud muna koored võib kuivatada soojas kohas, toored aga kuivatada praeahjus 75-80C juures 10 minuti jooksul. Niiviisi tooreid koori kuivatades hävivad salmonellabakterid. Lagunemise kiirendamiseks tuleks koored jahvatada. Seejärel lisa saadus mulla kvaliteedi parandamiseks mullale.

Kahjuritest aitavad munakoored eemal hoida tigusid. Sõrmede vahel purustatud koored tuleb puistata ümber kaitstava taime. Teod ei saa sellist tõket ületada ja nii on nad sunnitud kolima sugulaste juurde naabri aeda.

Erinevad rohimisjäägid

Pane umbrohujäätmed veega täidetud anumasse, kata pealt kilega ning jäta paariks nädalaks päikese kätte käärima. Saadud lahusega kasta taimi.

Soolikarohi

Soolikarohust valmistatud leotisega kartulipealseid pritsides ei taha kartulimardikas sinna enam tulla. Ka maasikalesta, maasika-õielõikaja ja lehetäi vastu saab soolikarohuleotisest abi. Samamoodi kapsaid pritsides ei kipu enam kapsalibika ja kapsakoi röövikud kapsale kallale. Peenarde läheduses kasvav sooliakrohi aitab peletada õunamähkurit ja kapsa-tuhktäid. Selle spetsiifiline lõhn takistab kahjurputaukate toitumist ja munemist.

Peiulill

Peiulille korjatakse leotise tegemiseks õitsemise ajal. Täida anum kuivatatud taimedega poolenisti, vala peale soe vesi ja jäta kaheks ööpäevaks seisma. Aitab hästi lehetäide ja võrgendilestade vastu. Mulla kastmine aitab varreingerja ja kiduussi korral.

Tomatilehed

Tomatitaimede küljest näpistatud lehti saab edukalt kasutada kahjuritõrjeks. Retsept on järgmine: 400g värskeid tomati lehti valada üle 1l veega. Leotada 3-4 tundi ning seejärel keeta 30 minutit nõrgal tulel. Keedus kurnata ja lahjendada pritsimiseks veega 1:3.

Selline lahus aitab tõrjuda edukalt rohulutikaid, kuid ka teiste kahjurite vastu võib sellest abi olla nagu näiteks kapsaliblikas.

Harilik kuusk

Kasutatakse noori okkaid, võrseid või koort. Võta 1 osa taimeosi ja lisa kaks osa vett. Keeda 5 minutit, kurna. Enne kasutamist lahjenda veega 1:3. Pritsida võib kõiki aiataimi, kes kannatavad kasvuhoonekarilaste, ripstiivaliste, lehetäide, võrgendilestade või kilptäide käes.

Põldosi

Seda taime on hea kasutada tema haigusi ennetava mõju pärast. Arvatakse ka, et tal on mikroobidevastane toime. Sellest valmistatud tõmmis on hea vahend seenhaiguste vastu nagu roosteseened ja nõgiseened.

NB! Ettevaatust, taim on mürgine!

Võilill

Võilillest kasutatakse tõrjevahendi valmistamiseks lehti ja juuri. Juurtest valmistatud leotis on lehe omast tõhusam.

200-400g purustatud juuri või 400-600g purustatud värskeid lehti valada üle 10l veega ja jätta seisma 2-3 tunniks. Kurna ja kasuta samal päeval. Pritsimine aitab erinevat sorti lehetoiduliste vastsete vastu. Ka nematoomide vastu saab abi samast leotisest.

Lehtpuutuhk

See vahend on kättesaadav puuküttega maja omanikele ja nende sõpradele. Lehtpuutuhk aitab paljude taimehaiguste vastu (nt. roosi-jahukaste, pojengide hahkhallitus ja muud seenhaigused). Mullale puistatuna on väetiseks, soodustades õitsemist ja aidates kaasa taimede valmisolekule põua vastu. Ka suurendab lehtpuutuhk taimede vastupanuvõimet haigustele ja külmakindlust. Sisaldab kaaliumi (5-10%), mis on taimedele kergesti omastatav. Puistades seda lehtedele ja mullapinnale takistab see lehetäide ja teiste kahjurite levikut.

Pritsimiseks valmista leotis:

100g lehtpuutuhale vala peale 1l vett ja kuumuta segu ca 1 tund. Mitte keeta! Lase leotisel jahtuda ja selgineda. Pritsimiseks võta 0,3l tõmmist ja 0,7l vett. Ühe-kahe taime tarvis võib tõmmist teha väiksema koguse.

Abilisi, keda tasub kasvatada köögiviljaaias:

  • Saialill (ei sobi vaid kurgi lähedusse, kuna neil on ühised haigused) ja peiulill kapsapeenras või selle lähedal aitavad peletada kapsalibikat. Peiulill kaitseb  peenras kasvades taimi kiduussi eest.
  • Kress ei meeldi lehetäidele ja aitab neid ohjeldada.
  • Ka mungalille sobib istutada köögiviljaaeda kahjurite tõrjeks. ​
  • Istuta lavendlit, tüümiani, salveid, basiilikut, majoraani jt. maitsetaimi. Maitsetaimed meelitavad ligi tolmendavaid putukaid kuid kahjuritele mõjuvad need taimed peletavalt. Kuna sageli on maitsetaimed püsikud, siis võib neid kasvatada köögiviljapeenarde vahetus läheduses eraldi peenardes või teha neist lausa hekk köögiviljaaia äärde.
  • Ka küüslauk aitab siia-sinna köögiviljapeenrasse istutanuna peletada erinevaid kahjureid.
  • Sipelgad ei taha elama asuda sinna, kus kasvab pune, piparmünt ja lavendel.

Rohkem kasulikku infot looduslike tõrje- ja kaitsevahendite kohta leiad Rodoaia blogist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles