Vihane lugeja: mida teha, kui naaber luba küsimata krundi piirile heki istutas? (3)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hekk.
Hekk. Foto: www.flickr.com

Koduportaali nördinud lugeja küsib, mida ta teha saab, kui naaber istutas kahe krundi piirile heki, mis varjab suure osa tema aeda jõudvast päikesevalgusest.

Lugeja sõnul istutas naaber kiire- ja kõrgekasvulise heki küll oma maale, aga sellisesse kohta, kus see suureks kasvanuna varjab enamiku päevast tema aeda jõudvat päikesevalgust. «Oma plaane naabripere meiega läbi ei arutanud. Ühel päeval koju jõudes oli hekk lihtsalt püsti ja meie fakti ees, et peatselt varjab meie aeda jõudvat päikest pea kogu päeva kolm meetrit kõrge hekk,» räägib lugeja. Nüüd tahab ta teada, kas tal on mingit seaduslikku alust ja õigust nõuda naabrit hekki maha võtma.

Vastab justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik. «Kui naaber rajab heki oma kinnisasja piiresse, siis teostab ta sellega oma omandit ehk õigust oma kinnisasja vabalt kasutada. Samas ei saa siiski välistada, et sellise tegevusega rikub ta mõne teise isiku omandiõigust, kelle võimalus oma kinnisasja vabalt kasutada selle tegevuse tulemusena väheneb.

Asjaõigusseaduses (AÕS) ei ole eraldi sätet, mis reguleeriks selliseid mõjutusi nagu päikesevalguse varjamine. Seega on isikul, kes leiab, et naaberkinnisasja omaniku tegevus kahjustab tema omandit, võimalik esitada üldine omandikaitse nõue kohtusse AÕS paragrahvi 89 alusel. Nõude edukus sõltub konkreetse juhtumi asjaoludest, kuid tuleb arvestada, et põhimõtteliselt õiguspärase tegevuse (nagu seda on heki rajamine) keelamine naaberkinnisjasjal on võimalik ainult juhul, kui sellise tegevuse tulemus mõjutab teist kinnisasja äärmiselt negatiivselt. Heki puhul võib küsimus olla ka selle lubatavas kõrguses, see tähendab, et heki rajamist iseenesest keelata ei saa, kuid kõne alla võib tulla mingi kõrgus, millest alates muutub negatiivne mõju naaberkinnisasjale liiga suureks. Nõuded haljastusele võivad ka tulla kohalike omavalitsuste heakorraeeskirjadest, mis on erinevates omavalitsustes erinevad,» selgitab Tuulik.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles