Seitse märki, mis näitavad, et oled valmis oma kodu ostma

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara, kodu. Algselt koos plaanitud ümberehitus võib lahkuminekul palju pahandust tuua. Pilt on illustratiivne.
Kinnisvara, kodu. Algselt koos plaanitud ümberehitus võib lahkuminekul palju pahandust tuua. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kui kaalud, kas oled valmis soetama päris esimese oma kodu, vaata, kas allpool olevad punktid käivad ka sinu kohta - kui ei, tasuks ehk kinnisvaraostuga pisut oodata.

1. Oled võlgadest vaba

Ammu juba on naiivne arvata, et noored Eesti inimesed astuvad ellu võlast vabana - õppelaenuvõlg võib olla päris soolane, veel hullem, kui kogunenud on ka muid segaseid tasumata võlgu. Kui võtad lisaks veel eluasemelaenu, võid ühel hetkel olla olukorras, kui sa oma võetud kohustusi tasuda ei suuda.

2. Sul on kogunenud säästusid ja raha omaosaluseks kõrvale pandud

Kui päris tühja taskuga panka minna, võib juhtuda, et omaosaluseks tuleb sul pangale tagatiseks anda oma vanemate kodu - mõtle hästi järele, sest nende kodu võimalik haamri alla panek on rumal plaan. Sestap oleks mõistlikum varem säästa, hakata varakult koguma oma eluasemefondi ja kui vajalik summa koos, ostu peale mõelda.

3. Sa oled maksejõuline

Maksejõulisus ei tähenda vaid seda, et suudad koduostu eest tasuda, vaid ka seda, et suudad igakuiselt sellega seotud kohustusi kanda - pangalaenumaksed, majanduskulud, renoveerimistasud jms. Mõtle hästi läbi, kui suure protsendi su igakuisest sissetulekust taolised kulud võivad neelata.

4. Sa suudad oma kodu ka ise kõpitseda

Kui pead igaks tühisemakski liigutuseks kodu kõpitsemisel remondimehe palkama, peab rahakott küll puuga seljas olema. Palju lihtsam on, kui mõned põhilised tööriistad on sul endal olemas ning sa oskad neid ka kasutada.

5. Sinu praegune kodu ei vasta su vajadustele

Võib-olla plaanite kallimaga kokku kolida ning emma-kumma pisikesse üürikasse ei mahu enam ära? Inimeste vajadused elu jooksul ikka muutuvad - pea seda meeles, sest kodu peab vastama su vajadustele siin ja praegu. Kui ostad kodu oma hüpoteetilist tulevast peret ja lapsi silmas pidades - äkki sa ei suuda seda tohutut majapidamist üksi ikkagi üleval hoida?

6. Hea diil

Ehk on su kodukohas soodsam osta kui üürida? Kui leiad tõeliselt hea ja su praegustele vajadustele vastava kinnisvaradiili, miks mitte. Ära aga lase ennast mõjutada kinnisvarahaide jutust, vaid tee kalkulatsioonid ikka oma vajadustest ja võimalustest lähtuvalt.

7. Kavatsed paikseks jääda

Koduostul pead arvestama, et jääd samasse paika ikka kohe päris mitmeks aastaks - kaalu koduostu, kui oled valmis paikseks jääma.

(Allikas: Apartmenttherapy)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles