Arvamus: kinnisvaramaaklerite tase Eestis on piinlikult madal

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea maakler on professionaal, kes aitab ostjale uue kodu tuua kätte muretult ja kiirelt.
Hea maakler on professionaal, kes aitab ostjale uue kodu tuua kätte muretult ja kiirelt. Foto: Corbis / Scanpix

Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja juhatuse liikme Annely Sermati hinnangul on Eestis tegutsevate kinnisvaramaaklerite tase langemas piinlikult madalale.

«Eestis tegutseb orienteeruvalt 2000 kinnisvaramaaklerit. Paljud neist teevad oma tööd korralikult ja pühendunult, kuid stabiilsed ajad on turule meelitanud uusi tegijad, kelle teadmised ja oskused jätavad tugevasti soovida,» hindas Sermat, kes on ka Pindi Kinnisvara eluruumide vahendusvaldkonna juht.

«Ma ei kujuta isegi ette, kuidas võib maakler tulla selle peale, et kallist villast mobiiltelefoniga fotosid teha või kinnitada ostjale-müüjale, et lihtkirjalik broneerimisleping on kõige olulisem dokument, kopeerida kuulutuste portaalis omaniku poolt avaldatud objekti müügikuulutusi ilma omaniku teadmiseta jms. Kahjuks ei ole eelnimetatud juhtumid praktikas harukordsed erandid,» rääkis Sermat.

Lahendusena pakkus Sermat välja senisest jõulisemat riiklikku sekkumist. «Maakleri kutsetunnistus ei peaks olema mitte võimalus, vaid kohustus ja tingimustele mittevastavuse korral õpipoisi tasemest edasi lihtsalt ei pääse. Seadusi tuleb karmistada, sest soss-sepast maakler võib suurte summade tõttu väga suurt kahju teha,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles