6 sisekujundustrendi, mida meie esivanemad kuidagi mõistnud poleks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rustikaalne sisustus.
Rustikaalne sisustus. Foto: www.flickr.com

Sisekujundusse puutuvas oleme aegade jooksul pika maa maha käinud ja palju sellest, mis praegu tundub iseenesestmõistetav, kergitanuks meie esivanemate kulmud kuklasse.

Valge sisekujundus

Kahju, et endistel aegadel puudus värvifotograafia, vastasel juhul näeksime tõeliselt mitmekülgset sisekujundust: ajaloos on kodudest korduvlt käinud läbi tumedad ja raskepärased toonid ning vastukaaluks helged, pastelsed ja värvilised elamised, aga valge - see on moes esmakordselt.

Avatud planeeringud

Köök ja elutuba või magamis- ja vannituba ühes ruumis?! Meie esivanemate jaoks mõeldamatu! Endisaegsetel inimestel oli iga toimingu jaoks oma tuba: meelelahutus, joonistamise, einestamise, isegi sünnitamise jaoks. Säärased avatud ruumid poleks kõne allagi tulnud.

Eksponeeritud palk 

Kui meie talupidajatest esivanemad näeksid, kui palju on tänapäevastes interjöörides välja jäetud  puhast palki, ei suudaks nad seda korralagedust ära kiruda. Eestiaegsetes kodudes kaeti seinad tapeediga, paljas palk tähendaks nende jaoks pigem seda, et ehitus  pole veel lõppenud.

Uhkeldavad köögid

Aastasadu tagasi asusid majapidamiste köögid keldris: nii kaugel eluruumidest kui vähegi võimalik. Selle sisustus oli aga napp ja praktiline. Tänaseks päevaks on jõutud teise äärmusesse: köögi sisustamisele kulutatakse terve varandus, sest see on ju ometi kodu süda. Inimesed paarisaja aasta tagant sellist korralagedust ei lubaks.

Suured klaaspinnad

Meie esivanemad olid märksa praktilisemad kui meie: suured klaaspinnad ei tulnud ehitusel kõne allagi, sest kes neid elamisi kütta oleks jaksanud? Tänapäeval aga pole selles midagi imelikku, et aknad moodustavad fassaadist väga suure osa.

Rustikaalne sisustus

Kulunud värvikihiga  uksed, päevinäinud köögikapid ja nii edasi - meie esivanemate jaoks oli säärane sisustus märk sulaselgest vaesusest, tänapäeval aga sisustavad sedasi oma kodusid selle maailma rikkad ja ilusad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles