Viis viga, mida aiapidajad teadmatusest sageli teevad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu.

Aiakujundamise kunst pole sugugi nii lihtne, kui esialgu tunduda võib. Vaata, millised on selle teekonna viis peamist viga, nii oskad neid oma koduaias vältida.

Plaanita planeerimine

Suvelillede istutamist ei pruugi väga põhjalikult läbi mõelda, aga püsivad lahendused nagu puude, põõsaste ja püsilillede istutamine tuleks enne istutamist pisut pikemalt läbi kaaluda. Kui enda teadmistest ja oskustest väheks jääb, tasub kindlasti kasutada maastikuarhitekti abi. 

Liiga tihe istutus

Lopsakad lillepeenrad on ilusad küll, aga taimi istutades pead arvestama, et igaüks vajab kasvuruumi. Kui istutad taimed liiga tihedalt, saavad neist konkurendid toitainetele ja veele ning tulemus ei näe sugugi ilus välja. Kui taime ostes tema kõrguse ja laiuse kohta infot ei saa, otsi seda internetist ja vaata, kui kaugele ta teistest taimedest istutada tuleb. 

Kataloogikaubad

Ära osta algaja aednikuna taimi kataloogidest. Seal pakutakse sageli taimi, mis meie kliimasse ei sobi, ja kuni sul kogemusi napib, ei pruugi sa suuta neid eristada neist, mis sobivad. 

Üksluisus

Kuigi sul võib olla küll üks lemmiklill, püüa tolle istutamisega piiri pidada. Ühetaoline aed on silmale igav vaadata, pealegi tähendab aiatäis ühesuguseid taimi seda, et õiteilu on ainult ühel perioodil aastas. Mida rohkem erineval ajal õitsvaid lilli, seda pikemalt õisi nautida saab.

Õpi loobuma

Kui mõni taim elumärke ei ilmuta, võib sul küll väga kahju olla, aga pole mõtet luukeret peenras hoida. Õpi loobuma ja kaeva surnud taimed välja.
Samamoodi tuleks ära lõigata taimede närtsinud õied ja kolletunud lehed. Need lihtsalt kurnavad taimi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles