Väikeses külas pole kodudel uksi, lukust rääkimata

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uks. Pilt on illustratiivne.
Uks. Pilt on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

BBC vahendab lugu Indias asuvast pisikesest Shani Shingnapuri külast, mille elanikud oma kodusid ei lukusta - neil pole uksigi.

Legendi kohaselt olla külavanem 300 aasta eest saanud ilmutuse, kus kõikvõimas jumalus Shani küla kõigi hädade eest kaitsta lubas. Külaelanikud otsustasid seepeale, et jumalikust kaitsest on küll ja otsustasid loobuda nii ustest kui lukkudest-riividest.

Iidne traditsioon peab kenasti vastu ning ka tänapäeval pole külarahvas uksi tagasi seadnud - koguni avalikus käimlas tagab privaatsuse vaid õhuke kardin ning vaid hulkuvate koerte peletamiseks seatakse ukseavasse mõni lauajupp. Mullu avati külas ka politseijaoskond, kuid ühtki kaebust külaelanikelt tulnud pole - nagu seal tavaks, pole ust ka politseijaoskonnal.

Vaid pangal, viie aasta eest sealkandis oma filiaali avanud United Commercial Bank'il on klaasuks, kuid selgi elektromagnetiline lukk, ausatamks kohalikku tava, kus lukud on tõeline tabu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles