Algaja aedniku kolm suurt viga, mida vältida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aed-päevaliilia «Etrapment».
Aed-päevaliilia «Etrapment». Foto: Hansaplant

Oled algaja aednik? Vaata siis, et neid kolme suurt viga ei tee!

1. Kõike liiga palju

Algaja aednik tahab kõike ja kohe, ja et ikka aed lokkaks - ta kogub hiiglama suure sülemi lilli, juurviljaseemneid ja puuviljaistikuid jm, mõtlemata, kas kõigile taimedele üldse on aias sobivat kohta. Võib juhtuda, et valitud taimedele ei sobi aia asukoht või pinnakate, võib-olla vajavad taimed hooldust, milleks algajal aednikul napib teadmisi ja oskusi ning õiteilus aiast saab kurblik taimede surnuaed. Või siis kasvab lillepoes nähtud nunnust istikust hiljem selline hiiglane, et anna olla. Selliste asjade vältimiseks võta appi proff, kas aednik või maastikuarhitekt, kes sulle head nõu annab. Usu, aed pole kindlasti üheainsa suve projekt.

2. Taimedel pole ruumi

Algaja aednik ei pruugi näiteks teada, et maasikataimedel peab olema vähemalt 15-35 cm vahet, et saaks head saaki, ning teisedki taimed tahavad sirgumiseks ruumi. «Esmased kasvatajad teevad aga tihti selle vea, et külvavad taimi üksteise peale,» räägib aiakujundaja Pille-Riin Villem.

3. Kastad valesti

Algajad aednikud kipuvad oma agaruses taimedele ülekastmisega liiga tegema, niisiis uuri järele, kui niisket olemist su hoolealused vajavad. Hortese aedniku Õie Kruuseri sõnul tuleb aga kuumade ilmadega lilli kindlasti kasta igal hommikul või õhtul – siis pole nii soe kui päeval ja taimed suudavad paremini vett omastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles