Lõpuks ometi? Koristamine pole enam moes (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Segamini tuba.
Segamini tuba. Foto: www.flickr.com

Kuigi koristamis- ja korrastamisnippe jagatakse endiselt kuhjade viisi, selgub, et tegelikult on uus trend olla selline nagu oled: kui koristada ei meeldi, mis siis!

Nimelt on Jennifer McCartney andnud välja suisa terve teose "The Joy of Leaving Your Stuff All Over The Place: The Art of Being Messy", mis räägib sellest, kuidas kodusel segadusel pole mitte midagi viga ja tegelikult võiks inimesed julgemalt kodu koristamata jätta. 

HouseBeautiful kirjutab, et McCartney on teose avaldamisega algatanud suisa omamoodi  liikumise,  mis seisabki selle eest, et inimesed  julgemalt oma  kodud pisut  segamini jätaks ega ideaalse elamise nimel narruseni ei pingutaks. Selle eesmärk on inimestele kinnitada, et kui pidev kraamimine pole sul veres, pole sa veel kehvem inimene.

Väikese huumorinoodiga raamatus  rõhutab autor, et inimesi on liialt kaua üritatud veenda selles nagu oleks korras kodu midagi erilist ja imelist, mille poole püüelda, ning need, kes elamist joone järgi hoida ei suuda, kuidagi kehvemad inimesed kui teised. 

McCartney selgitab: 

  • Koristamise-kinnisidee on absurdne  ajal, kui meil on vaja muretseda kliimasoojenemise, elukalliduse ja kõige muu päriselt olulise pärast.
  • Me seisame silmitsi tõsiasjaga, et inimesed rasvuvad üha enam. Koristamine on, tõsi küll, liigutamine, aga kui sa päevast päeva kodu kraamid, jääb  sul siis aega, et päriselt trenni teha? Kui oled pigem laisk, aga lood koristamisest endale kinnisidee, siis vaevalt küll. Mine parem trenni.
  • Koristamiseksperdid soovitavad igast nädalast eraldada tunni, et tegeleda oma  riidekapi sisu sorteerimisega. Mõtle, mida kõike põnevat sa selle asemel selle tunniga ette võiksid võtta. 
  • Eksperdid väidavad ka, et asjadest vabanemine on võti, mis muudab kõige lohakama inimese korralikuks. See pole tõsi. Asjade vähesus ei pane sind tolmu imema ja põrandaid pesema.
  • Lastega peredes on sisuliselt valida: sa kas lepid, et kodu on alati pisut segamini, või rikud pideva kraamimisega oma laste lapsepõlve. Kumba eelistad?
  • Pea meeles: uuringud on teinud kindlaks, et pisut lohakad inimesed on põnevamad karakterid. Milleks siis peaksid tahtma teha nägu, et sina  oled korralik?
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles