Suvehooaeg paneb Pärnus hinnad kerkima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arco Vara

Arco Vara Pärnu osakonna juht Diana Nõmme ütles, et kui Pärnu maakonnas püsivad korterite hinnad eelmise aastaga enam-vähem samal tasemel, siis Pärnu linnas on pakkumise vähenemine toonud kaasa hinnatõusu.

Pärnu on kuurortlinnana hinnatud nii Eesti kohalike elanike kui ka välismaalaste seas. Pärnu kinnisvaraturg on tugevalt hooajaline. Nõmme sõnul on igal aastal suve lähenedes oodata Pärnu kinnisvaraturu elavnemist ja üürihindade järsku tõusu. «Kevaditi saab hoogu juurde ka maakodude otsimine. Eriti soovitakse Pärnumaal merele lähedal asuvaid vanemaid talumaju, mida ostja saaks oma kätega ja oma maitse järgi korda teha,» ütles Nõmme.

Tüüpilised Pärnu korteriostjad on pered, töötavad noored, püsisuvitajad ja ka väikeinvestorid. «Need, kes on harjunud Pärnus puhkama igal suvel kauem kui paar päeva, pigem võimaluse korral ostavad, kui rendivad korteri. Heas asukohas paikneva Pärnu korteri puhul tuleb suvel nädala eest maksta sama palju üüri kui talvel terve kuu eest,» selgitas Nõmm.

Väiksemad korterid on hinnas

Viimase kümnendi jooksul on suurim nõudlus olnud 30-50 ruutmeetriste korterite järele. Sellises suurusvahemikus korteritega on toimunud ligikaudu 40% kõigist korterite ostu-müügitehinguist. Korteritehingud kuni kaks aastat tagasi valminud korteriomanditega on stabiliseerunud. Pärnu uusarendustes jäävad korterihinnad vahemikku 1125–2900 €/m². Uusarenduste müügiaeg pikeneb, kvartali jooksul on ostetud üksikud korterid, kuid kinnisvaraarendajad ei ole hindu langetanud.

Müügikuulutuste arvu mõjutavad viimasel aastal suuresti müüki tulevad uusarendusprojektid ning pikemalt seisma jäänud korterite aktiivsest pakkumisest maha võtmine. 2016. aasta esimese kvartali lõpu seisuga oli aktiivses müügis ligikaudu 150 Pärnu korterit. Uusi kortereid on müügis sadakond. Arco Vara hinnangul asuvad Pärnu olulisemad korterelamute uusarendused Aida 7, Suur-Jõekalda 2, Aisa 39 ja Seedri 4. Väiksemaid arendusi on turul mitmeid.

Üüripakkumisi on Pärnu linna piires 60 ringis.

Tüüpkorterite keskmine hinnatase on enamasti pakkumishindadest madalam. Korteri hinnataseme määramiseks on soovitatav konsulteerida kogenud maakleri või hindajaga.

Tüüpkorterite pakkumishinnad Pärnus

  • ühetoaliste ruutmeetrihind 900–2300 €/m²
  • kahetoaliste ruutmeetri hind 750–2250 €/m²
  • Kolme- ja enamatoaliste ruutmeetri hind 600–2350 €/m²

Järelturu korterite hinda mõjutavad eelkõige elujõulise korteriühistu olemasolu ja korrektne dokumentatsioon.

Arco Vara turuülevaate koostamiseks on kasutatud maa-ameti, kinnisvaraportaali kv.ee ja teiste allikate avalikke andmeid. Ülevaadet võib vabalt kasutada ja levitada, kuid palume seejuures viidata algallikatele ning Arco Varale. Kui vajate spetsiifilisemat turuülevaadet, eksperthinnangut või konsultatsiooni seoses konkreetse kinnisvaraga, palume pöörduda meie kontori telefonil 614 4600 või e-posti aadressil info@arcovara.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles