Kas ehitusbuum? Odavad elamukrundid Tallinna lähistel lähevad kui soojad saiad (3)

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügisilt. Kinnisvara, krunt.
Kinnisvara müügisilt. Kinnisvara, krunt. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Tallinna-lähedased elamumaad hinnaga kuni 30 000 eurot lähevad hästi kaubaks, väidab Pindi Kinnisvara maade ja majade grupi juht Olav Leok.

«Korterite hinnad on kõrged, samas elamumaade hinnatase on jäänud mõistlikuks, see soodustab oma maja ehitamist,» rääkis Leok. Tema sõnul on suurim huvi Tallinna linnast kuni 15 kilomeetri kaugusel asuvate, trassidega varustatud hoonestamata elamumaade vastu, mille hind ei küündi üle 30 000 euro. «Sellise hinna pealt jääb kogukulu koos ehitustöödega 150 000 euro kanti, mis on paljudele sobivaks alternatiiviks kallitele linnakorteritele,» rääkis ta.

Leoki sõnul on kokku Harjumaal alla 30 000 euroseid kinnistuid umbes 200, samas linnapiirist 10-15 minutilise autosõidu kaugusel on pakkumisi väga vähe.

Maa-ameti kinnisvaraturu mullusest ülevaatest selgub, et üle-eestiliselt on elamumaa hinnad kinnisvaraturu tipuga võrreldes langenud ligi kolm korda, kuid piirkonniti on muutused väga erinevad. Hindu mojutavad mereranna lähedus, kaugus suurematest linnadest ja krundi pindala. Näiteks kõige suurem mõjutsoon on Tallinna ümbruses, kus see linnulennult ulatub ligikaudu 30 kilomeetrini. Tartu ja Pärnu mõjutsooni ulatus on linnulennult ligikaudu 10 km.

Ostjate kasvavat huvi elamukruntide vastu on kinnitanud ka Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler Priit Lilleväli. Krunte soovitakse tema sõnul osta nii asulatesse ja linnadesse kui ka nende lähiümbrusse. «Loomulikult ka maapiirkondadesse, kus on hinnas loodus, näiteks männimets ja mere lähedus. Hästi müüvad hea infrastruktuuriga krundid, samuti ka need, millel on tehtud detailplaneering ja liitumised kommunikatsioonidega. See tagab, et järgmise tegevusena saab juba maja planeerima hakata.»

 Eelistatud kruntide üldpinnad on asulas 800-1500 m2 ja asulast väljas 1500-3000 m2. «Palju mõjutab valikut hind, sest pankade jaoks on tühjad krundid vähelikviidsed ja ostja peaks laenu võttes arvestama lisatagatisega. Seega püütakse tühi krunt osta oma rahaga,» nentis Lilleväli.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles