Aprillis läksid Tallinnas kaubaks väga kallid kodud, kas buum terendab?

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusarendus.
Uusarendus. Foto: Postimees

Aprillis müüdi Tallinna kalleim korter 655 000, maja 925 000 ning krunt 1,3 miljoni euro eest. 

Sellised tehingud on märk sellest, et turul raha liigub: müügiks läks miljoniline elamu ning tehingute koguväärtus oli aprillis 28 protsenti kõrgem kui aasta tagasi samal ajal.

«Tallinnas on praegu paarsada uusarendust ja noored vaatavad kahetoalise magalakorteri asemel pigem uut linna piirile. Intress on soodne ja raha voolab kinnisvaraturule vähemalt paar-kolm aastat, kuni seda Euroopas juurde trükitakse. Võrreldes 2000ndate keskpaiga buumiga on igakuine laenumakse praegu 30-40 protsenti odavam ning koos palgatõusuga jääb inimestel lihtsalt raha üle,» kommenteerib 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter.

Buumiohtu veel ei ole

Postimehe küsimusele, kas eelmise kuu tehingute põhjal võiks rääkida algavast buumist, vastab LVM Kinnisvara tegevjuht Ingmar Saksing, et kindlasti ei tohi kinnisvaraturul teha järeldusi tuginedes vaid ühe kuu statistikale. «Kuu on liiga lühike, liiga väheste andmete ja liiga palju üksikute suurte tehingute poolt mõjutatav periood, millest lähtuvad järeldused on tavaliselt eksklikud. Kinnisvaraturu analüüs toetub üldiselt kõige vähem kvartaalsele perioodile, aga parema ülevaate annavad kinnisvaraturust poolaasta või aasta numbrid. Võrreldes käesoleva aasta esimese nelja kuu numbreid eelmise aasta sama perioodiga, on kinnisvaraturg stabiilne,» ütleb Saksing.

Tema sõnul on turul märke kasvutempo aeglustumisest. «Kuigi turu rahaline maht ja keskmine tehinguhind on mõne protsendi võrra tõusnud, on tehingute arv paari protsendi võrra langenud. Võrreldes üle-eelmise aasta sama perioodi arve eelmise aasta arvudega ning kõrvutades neid eelmise aasta ja käesoleva aasta omadega, siis kahekohaline hinnatõusu number on praeguseks asendunud ühekohalisega. Seega buumi kinnisvaraturul lähiaastail tulemas ei ole,» ütleb Saksing. 

Sama meelt on ka Vahter. «Pangad kontrollivad ülekuumenemist ja otsest ohtu pole. Ainus märk, mis mulle praegu negatiivse deja vu tunde tekitab, on kuldkiivriga ehitussaate tagasitulek,» ütleb Vahter, meenutades 2007. aasta majanduslangusele eelnenud palagani.

Ülevaade: 

  • Aprillis tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 1102 ostu-müügitehingut. Kinnisvaratehingute koguväärtus oli 132 miljonit eurot, mis on 24 protsenti enam kui eelmisel kuul.
  • Aprillis müüdi Tallinnas 753 korterit, mis on kaheksa protsenti vähem kui märtsis. Korteri keskmine ruutmeeter maksis aprillis 1590 eurot, mis on märtsiga võrreldes 2,1 protsenti enam. Kalleim korter müüdi 655 000 ning odavaim 1000 euro eest.
  • Aprillis müüdi Tallinnas 20 hoonestatud elamumaa krunti, mis on kaheksa võrra vähem kui varasemal kuul. Kalleim maja müüdi 925 000 ning soodsaim 6688 euro eest.
  • Möödunud kuul müüdi 11 elamumaa krunti, mis on viie võrra rohkem kui märtsis. Kalleim hoonestamata krunt müüdi aprillis 1 320 000 ja odavaim 60 000 euro eest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles