Nutikodudele loodud süsteem on häkkerite ees kaitsetu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutikodud  polegi nii väga kaitstud.
Nutikodud polegi nii väga kaitstud. Foto: www.flickr.com

Nutikodu peaks olema äärmiselt turvaline ja vargakindel, selgub  aga, et vähemasti üks säärane süsteem on häkkerite vastu täiesti võimetu. 

Tegeist on Samsungi SmartThings süsteemiga, mis peaks laskma kasutajal telefoni  kaudu kontrollida kogu oma kodu, pisidetailideni välja, kirjutab Daily Mail. Selgub aga, et lisaks koduomanikule saab kõigele väga vähese  vaevaga ligi iga veidigi sihikindlam häkker. 

Vastavasisulise  katse viis läbi USAs  asuv  Michigani  ülikool. Nimelt proovisid nad pääseda ligi nelja erineva kodu turvasüsteemidele ja olid iga kord edukad. Ligipääsuks kasutas ülikool Samsungi enda rakendust SmartApp. 

Ülikooli katserühmal õnnestus avada elektrilisi uksi, lülitada sisse ja välja valgustust ning suitsualarme

Ülikooli katserühma esindaja Atul Prakash ütleb, et probleem seisneb selles, et Samsungi rakendus lubab liiga laialdase ligipääsu. «Piltlikult on see sama, kui annaksid töömehele volituse oma kontoris elektripirni vahetada: ta läheb  sinna küll tegema üht konkreetset asja, aga samal ajal on tal ju ligipääs kogu kontorile,» selgitab professor. Katse viisid nad läbi eelmise aasta lõpus ja informeerisid sellest ka Samsungit ennast, kuid kui sama rühm paar nädalat tagasi uuesti prooviks sama katse läbi viis, selgus, et kõik vead on endiselt alles.

Samsungi esindaja leiab, et probleem ei ole siiski kõneväärt, sest tegu on ülikooli katsega ja ükski tegelik SmartThingsi lahenduse kasutaja pole siiani häkkerite rünnaku ohvriks langenud. Samas kinnitab esindaja, et kasutajate turvalisus on nende  jaoks kindlasti oluline ning töö vigade kõrvaldamiseks käib.

Prakash leiab, et nende katse tulemustesse tuleks suhtuda äärmise tõsidusega, sest hetkel on selge, et seda süsteemi pole turvaline kasutada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles