Soovitusi, kuidas kevadkoristusega allergiahooajale vastu astuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kevad on õhus ja see annab põsekoobastes tunda. Mida pikemaks ja soojemaks lähevad päevad, seda enam on õhus õietolmu, mis allergikutele põhjustab silmade punetust, kurgusügelust, nohu või köha ja teisi tüütuid hädasid. 

Kui õueõhku kontrollida ei saa, siis kodus on võimalik allergiatekitajaid vähendada hoolsa koristamisega. Paraku ei piisa selleks ainult tolmu pühkimisest, kirjutab Fox News.

Magamistoas veedab inimene enamiku oma kodus oldud ajast ja seal on ka kõige rohkem tolmukogujaid. Aja jooksul muutub padi raskemaks, sest selle sisse kogunevad tolmulestad ja nende väljaheited. Jäta meelde lihtne reegel: pese patja iga kolme kuu järel ja vaheta see iga kolme aasta tagant täiesti välja. 

Vaata oma magamistoas ringi ja võimaluse korral eemalda asju, mis koguvad lihtsalt tolmu. Suurimad tolmukogujad ja allergiate võimendajad on pehmed mänguasjad, koduloomad ja rämps, mille külge koguneb palju tolmu. Ära lase koduloomi voodisse. Veelgi parem, kui neil poleks üldse lubatud ööbida ruumides, kus magavad allergikud. 

Ka pehmed kaisuloomad ei sobi tegelikult voodisse, kuigi mõnele lapsele need väga meeldivad. Hoia alles vaid lemmikud ja pese neid aeg-ajalt pesumasinas või aseta mõneks ajaks sügavkülmikusse, et tappa neis peituvaid tolmulestasid. 

Vannitoas tuleks vaadata, mis materjalist on dušikardin. Nimelt koguneb rohkem hallitust ja seebijäätmeid vinüülist dušikardinale. Selle asemel tasub osta nailonist, orgaanilisest puuvillast või mõnest muust kangast dušikardin, sest neid saab kergesti ja sagedasti pesta. 

Kõige meelsamini paljunevad bakterid soojas ja niiskes kodus. Kui tubane õhuniiskus kerkib pidevalt üle 30–50 protsendi, võiks kaaluda õhukuivati või konditsioneeri ostmist.

Paljud arvestavad sellega, et ei kasuta kodu koristamisel kangeid kemikaale, kuid vähestel tuleb meelde jälgida, millised taimed võivad samuti allergiat tekitada. Üldiselt võiks toataimede valikul eelistada suurte lehtedega taimi, mis ei õitse. Väga hea valik on näiteks kõrge vitspalm, mis on vastupidav, ei nõua erilist hooldust ja puhastab õhku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles