Riik edendab puidust korrusmajade ehitamist

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bergenis valmiv maailma kõrgeim 14. korruseline puitmaja, kuhu elanikud juba jõuludeks sisse saavad kolida. 
Bergenis valmiv maailma kõrgeim 14. korruseline puitmaja, kuhu elanikud juba jõuludeks sisse saavad kolida.  Foto: Kodumaja

«Eestis on vähe edukalt ehitatud puidust korrusmaju, mistõttu on plaanis propageerida puidu kasutamist ka korrusmajade ehitusmaterjalina,» rääkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Andrus Väärtnõu EKÜL innovatsioonikonverentsil.

Väärtnõu sõnul on sisekaitseakadeemia eestvedamisel loomisel juhend, kuidas ehitada kuni viiekorruselisi püsivad ja tuleohutuid puitmaju. «Sealt saab juba edasi minna,» oli kantsler optimistlik.

Tema sõnul pole puit korrusmajade ehitusmaterjalina eriti pildis olnud, kuid seda tahetakse kasutada järjest rohkem. «Selles valdkonnas – kuidas ehitada puidust korrusmaju – on paraku teadmiste puudus, seepärast ongi juhendmaterjale vaja,» selgitas ta. «Loodame juhendid ja selgitused tänavu valmis saada ning loodetavasti muudetakse ka mõnda määrust, et oleks selgem, kuidas puidust kuni viiekordseid maju ehitada,» sõnas ta.

Puidust ehitatakse Eestis päris palju küll väiksemaid, kuni kahekorruselisi maju, aga Skandinaavias tehakse puidust ka kõrgemaid hooneid. «Neid on keerulisem teha ja ka tellijaid on vähem – betoonist ehitamine on tellijale tuttavam ja lihsam,» selgitas Väärtnõu. Kas ka odavam? «Nii ja naa – sõltub hoonest ja konstruktsioonist, aga puithoone läbimõtlemine on kindlasti keerukam ning vajab teistsuguseid teadmisi ja oskusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles