Viis soovitust, mida arvestada garaažist eluruumi ehitamisel

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garaažist eluruumi ehitamine nõuab hoolikat eeltööd.
Garaažist eluruumi ehitamine nõuab hoolikat eeltööd. Foto: SCANPIX

USAs ehitavad paljud majaomanikud garaažist eluruumi: millega sel puhul arvestada tuleks?

1. Projekteeri asjatundja abiga

Kõige paremat nõu annab asjatundlik arhitekt: uus eluruum peab ka maja kui tervikuga sobima. Planeeri hoolikalt, kuidas garaaži tekitatud eluruumi maja muude osadega ühendada, samuti mõtle läbi, milliseid ülesandeid peaks lisaruum täitma – näiteks, kas seal peaks olema ka kööginurk?  Kui vajad ümberehituseks ehitusluba ja projekti, siis ilma proffide abita kindlasti neid ei saa.

2. Korralik põrand

Garaaži põrand võib olla palju madalam kui maja muud osad: vaata, kuidas seda ühtlustada saaks.

3. Korralikud, suured aknad ja eluruumile sobivad uksed

Mis eluruum see on, kus akende asemel heal juhul vaid kitsuke laskeava: kui tahad garaažist korraliku eluruumi kujundada, tuleb sellele luua uued aknad ja uksed.

4. Soojustus, küte, ventilatsioon, elekter

Garaaži valgustus eluruumi vajadustele ei vasta, niisiis tuleb elektrisüsteemi vastavalt kohendada. Ruum tuleb ka korralikult soojustada, varustada kütte ning ventilatsioonisüsteemiga: sa ju ei taha, et su maja näiteks liigniiskusest hallitama hakkaks.

5. Sobita stiililt tervikpilti

Ükskõik, millist funktsiooni garaažituba täitma hakkab, püüa see väljanägemiselt integreerida maja tervikpilti – kasuta sarnaseid materjale ja sobivaid värvikombinatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles