Eestimaalased kolivad aina enam linnast välja eramajadesse

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eramu Nõmmel, Vikerkaare tn.
Eramu Nõmmel, Vikerkaare tn. Foto: KV.EE

Pindi kinnisvara hinnangul on linnakorterite kõrged hinnad on käivitanud valglinnastumise, mille käigus soetatakse üha enam linnaäärseid eramuid. Ka Eesti suurima kinnisvaraportaali KV.EE juhi Tarvo Tesloni sõnul on üldine majanduskasv ja madalad intressid kergitanud inimeste huvi majade vastu.

Pindi Kinnisvara tegevjuht Lauri Tabur sõnas, et sotsioloogiliste ja majanduslike põhjuste koosmõjul toimuvat valglinnastumist saab käsitleda nii kinnisvaraturu arengu kui taandarenguna.

«On selge, et inimesed peavad kuskil elama ning tihti on linnast välja kolimine tingitud puhtalt majanduslikest kaalutlustest, sest linnakorterite hinnad on muutunud võrreldes linnaväliste eramajadega vahel lausa talumatult kalliks,» rääkis ta. «Samas ei saa alahinnata ka sotsioloogilist mõju- on ju ka lippaiaga eramu üks nö. ameerika unelma põhikomponentidest, kätkedes endas suurema, turvalisema ja looduslähedasema elukeskkonna ideaale,» lisas Tabur

Eesti suurimas kinnisvaraportaalis KV.EE on majade pakkumiste hulk vähenenud ja eramute hinnad kasvanud. «Üldine majanduskasv ja madalad intressid on kergitanud ka inimeste huvi majade vastu. Tehinguid tehakse rohkem ja need tehakse kiiremini – seetõttu on ka müügis olevate pakkumiste arv pisut langenud,» kommenteeris KV.EE juht Tarvo Teslon pakkumiste arvu languse põhjuseid. Väiksem pakkumine on kergitanud eelmise aastaga võrreldes majade keskmist pakkumishinda 7% ning Tallinnas on majade eest küsitav hind tõusnud 4% jõudes jaanuaris keskmiselt 1305 euroni ruutmeetri kohta.

Tallinna linnaosadest on suurim majade pakkumine Pirital. Pirital pakuti portaalis KV.EE andmetel jaanuaris kuukeskmisena müügiks 212 maja keskmise hinnaga 1518 €/m². Pirita majade pakkumine on aastaga kasvanud 9% ja pakkumishinnad langenud 7%.

Nõmmel, kus asub linnaosade lõikes suuruselt teisel kohal platseeruv majade pakkumiste hulk, pakuti jaanuaris kuukeskmisena müügiks 156 maja. Nõmme majade pakkumine vähenes mullusega võrreldes 13% ja hinnad langesid marginaalse 5 euro võrra. Nõmme majade pakkumishind portaalis KV.EE oli käesoleva aasta jaanuaris 1334 €/m².

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles