Katse: missugune silikoon läheb niiskes ruumis hallitama?

, ehitusinsener ja TTÜ doktorant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige puhtamad olid Bauhof universaalne silikoon ja Ceresit express sanitary silicone, mille kohta pole reklaamis kirjas, et on hallituskindel.
Kõige puhtamad olid Bauhof universaalne silikoon ja Ceresit express sanitary silicone, mille kohta pole reklaamis kirjas, et on hallituskindel. Foto: Margus Ansu

Eesti Mükoloogiauuringute Keskuses lõppes hiljuti pea neli kuud väldanud uuring, kus jälgiti niisketes ruumides kasutatavate silikoonide hallituskindlust. Siseruumides levivad hallitusseened on tugevad allergeenid ja võivad ohustada inimeste tervist, vahendab Postimehe Tervise erileht.

Katses osalesid valged ja värvita silikoonid, muid eelistusi toodetele valiku tegemisel polnud. Kokku testiti 15 toodet 6–7 tootjalt. Soovides mitte mõjutada katsetulemusi, anti testi läbi viinud bioanalüütikule numbritega varustatud toodete proovid. Seega ei teadnud testija hallituse külvi tehes testitavate silikoonide nimesid ega tootjaid.

Katseks valitud hallitusseen kuulus perekonda Cladosporium, sest seda esineb silikoonidel kõige sagedamini, värvudes silikoonipinnal algul hallikaks ja lõpuks omandades iseloomuliku musta värvi. Loendati valgusmikroskoobiga kuni 400-kordse suurendusega hallitusseente kolooniate hulka silikoonil. Maksimum kolooniate hulk 10 mm silikooniribal oli 60 hallituskolooniat, kõige parem tulemus jäi alla 10 koloonia 10 mm kohta.

Katses testitud silikoone jälgides võib öelda, et tootja reklaam toodete kohta ei pruugi vastata tõele, osa hallituskindlaid tooteid nakkusid hallitusega vaatamata pakendil olevatele lubadustele. Neid aineid, mis peaksid takistama seente levikut, kas ei olnud silikoonile lisatud või polnud ainete hulk silikoonil piisav.

Foto: PM Tervise erileht

Sõltumatu katse finantseeris Mükoloogiauuringute keskus ise. Katse algas 16. novembril ja kestis neli kuud. Sõltumatute laborite uuringuid on üsna vähe nii Eestis kui mujal Euroopas. Tootjate tehtud uuringutulemusi ei saa pimesi usaldada, sest pahatihti on tegu lausreklaamiga.

16 nädalat kestnud katse protsess

Silikoonid kanti katseklaasidele, iga silikooni kuuele klaasile ning paigaldati kuude erinevasse karpi, igasse karpi üks eksemplar.

Viies karbis piserdati silikoonid hallitusseente vesilahusega (destilleeritud veega). Kuuendas karbis katsekehad piserdati destilleeritud veega ilma hallitusseente eosteta (kontrolliks).

Kõikidesse karpidesse lisati katseklaasidest allapoole vett (ei puutunud kokku katsekehadega). Karpidesse tagati õhu juurdepääs läbi filtri.

Kõikidesse karpidesse paigaldati temperatuuri ja õhu suhtelise niiskuse mõõturid, mis salvestasid näidud iga tund.

Katsekarbid paigutati inkubaatorisse (temperatuur 28°C).

Destilleeritud vett lisati karpidesse kolm korda katseperioodil.

Missugune on hallitusseente perekond Cladosporium?

Foto: Margus Ansu

Hallitusseente perekond Cladosporium on meie kliimas laialt levinud ning võib esineda ka siseruumides. Hallitus on võimeline tungima viimistlusmaterjalidesse, põhjustades nende bioloogilist lagunemist. Samuti võib see siseruumides suure kontsentratsiooni korral põhjustada nahaärritusi ning saastata toitu. Mõned perekonna Cladosporium liigid võivad olla tugevad allergeenid.

Mida teha, kui silikoon on kaetud hallitusseente kolooniatega?

Kui silikoon on kaetud hallitusseente kolooniatega, siis võib seda puhastada pesuvahendi vesilahusega ning pärast puhastamist hoolikalt kuivatada, kuid kogemused näitavad, et sarnaselt puhastatud silikoon kattub uuesti kolooniatega juba kuu paari möödumisel. Palju parema tulemuse annab silikooni eemaldamine ning asendamine uue, parema silikooniga, kus hallitusseened nii kiiresti ei arene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles