Galerii: mida näidati Stockholmi mööblimessil?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti ettevõtjad väisasid veebruarikuus Stockholmi mööblimessi, saamaks ülevaadet Põhjamaade disainerite uudisloomingust.

Foto: Oot-Oot

«Stockholm Furniture & Light Fair 2016 on üks osa Stockholmi linna disaininädalast. Nii messihoones kui ka erinevates paikades üle kogu Stockholmi toimuvad disaini teemalised üritused, töötoad, seminarid, avatud stuudiod, disainipreemiate jagamised jne,» vahendab Eesti mööblitootja Oot-Oot blogi.

«Ligi 70,000 ruutmeetri suurune messiala jaguneb erinevateks sektsioonideks. Ürituse keskmeks on kolm põhihalli, kokku umbes 700 erinevat disainistuudiot, mööblitootjat, sisutusmaterjalide pakkujat, valgustidisaini ettevõtet jne. 80% messil osalejatest on Skandinaavia päritolu ettevõtted, mistõttu on tegemist suurima Põhjamaade disaini ja selle tegijate kogunemispaigaga,» kirjutatakse blogis.

Foto: Oot-Oot

«Peamine fookuspunkt messil on alati olnud kodumööbel ja -valgustid, teine aina kasvavas trendis liikuv suund on mööbel ja valgustus büroodesse. Klassikalise kontori hääbumine, kodukontorite populariseerumine ja kaasaegsed sülearvutipõhised ametipostid on teinud häguseks piiri nende kahe suuna vahel. Märksõnad nagu mugavus, kvaliteet, funktsionaalsus ja kasutajasõbralikkus peaksid olema esmatähtsad nii kodus, kontoris kui ka kodukontoris,» vahendab Oot-Oot.

Foto: AFP / Scanpix

ELKE Mööbli tegevjuhil Siim Siiguril jäi silm pidama mitme kuulsa Põhjamaade mööblihiiu uudistoodetel. «Valgustitootja Louis Poulsen esitles messil uut valgustitesarja Cirque (disainer: Clara von Zweigbergk), mis eristub oma värvirohkuse poolest. Tiirlevatest ja pöörlevatest karusellidest, suhkruvatimasinatest ja õnneloosiratastest inspiratsiooni saanud valgustid mõjuvad mänguliselt ja rõõmsalt,» kirjeldab ta.

Foto: ELKE Mööbel

«Gubi esitles mitut uut toodet, millest õhkub ajatust ja luksust. 1972. aastast pärit Louis Weisdorfi disainitud rippvalgusti Multi-Lite on tõeline multitalent – liikuvate lambivarjudega saab luua mitmeid kombinatsioone ja seega luua igale olukorrale sobiv valguslahendus. Lamp on saadaval seitsmes erinevas värvikombinatsioonis, milles domineerivad messing ja kroom,» rääkis Siigur. «Gubi uudistoodete seast leiab ka idamaise aktsendiga valgustite sarja Satellite (disainitud Mathieu Matégot’ poolt 1953. aastal). Lambipirni ümbritseb disaineri enda loodud tehnikas piklikuks painutatud perforeeritud lehtmetall.»

Foto: ELKE Mööbel

Mööbli-, valgustite ning aksessuaaridetootja &tradition näitas Siiguri sõnul Stockholmis velveti tagasitulekut – velvetkatte olid saanud näiteks Arne Jacobseni loodud diivan Mayor ning Luca Nichetto disainitud Cloud pehme mööbli sari. «Üheks uudistooteks oli riisipaberist valmistatud idamaine Formakami rippvalgustite sari (disainer Jaime Hayon).»

Foto: ELKE Mööbel

Hay oli Stockholmis väljas mitme uue tootega. «Üheks selliseks oli välimööbli sari Palissade (disaineriteks Ronan ja Erwan Bouroullec), kuhu kuulub kokku 13 toodet, sh erinevas suuruses toolid, baaripukk ja laud. Taani tootja esitles ka uuenduslikku vineerist laelampi WH 30degree (saadaval kahes suuruses ja kolmes toonis; disainer: Johan van Hengel) ning retrohõngulist Soft Edge toolidesarja (disain: Iskos-Berlin),» muljetab Siigur.

Foto: Oot-Oot

Juba tuntud ja tegutsevate ettevõtete kõrval on messil oma ala ka alles alustavatele tegijatele. «Rootsi disainistuudio Form us With Love poolt kureeritud Greenhouse (tõlkes: kasvuhoone) koondas kokku Põhjamaade disainikoolide agarad õppijad ja alles alustavad noored disainerid. Mitme Oot-Oot Stuudio liikme arvates oli just see messi kõige põnevam osa; värske ja innovatiivne disain, julge katsetamine, uued materjalid, omanäolised kontseptsioonid ja pulbitsev energia. Selle katuse alt leidsime ka kaks tuttavat nägu; oma väljapanekud olid üles seadnud Tartu Kõrgem Kunstikool ja Tamma Design,),» rõõmustatakse Oot-Oot blogis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles