Palju õnne, Eesti! Kas kohtled riigilippu õigesti?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: SCANPIX

Kuigi lipuheiskamine on pealtnäha äärmiselt lihtne tegevus - tõmba ainult vardasse ja küll ta lehvib! - peaks siin tegelikult teadma tervet hulka reegleid. 

Riigilippe müütava ettevõtte Lipuvabrik tegevjuht Karina Tõeleid jagab firma kodulehel nõuandeid, kuidas lipuga õigesti ümber käia. 

  • Eesti lipu saab heisata majafassaadile või lipumasti.
  • Majalipp (suurus 105 x 165 cm) kinnitatakse lipuvardasse, mille pikkus võiks olla umbes kolm lipukõrgust, enamlevinud on 2,5-3meetrine varras. Lipu parim asukoht majafassaadil on peaukse juures. Kui maja asub otse tänava ääres, tuleks vardahoidik kinnitada umbes 2,5 meetri kõrgusele maapinnast. Nii ei ulata möödakäiad heisatud lippu haarama. Kui maja asub aiaga piiratud hoovis, ei ole see nii oluline ja vardahoidiku võib kinnitada oma parema äranägemise järgi. Küll tuleks jälgida, et lehviv lipp ei ulatu vastu maja seina, katuse serva või puuoksi.
  • Vardahoidikut ostes võiks müüjalt uurida, kas see on ka roostekindel ehk enne värvimist kuumtsingiga töödeldud, muidu võib rõõm heisatud lipust peagi asenduda murega rikutud fassaadi pärast.
  • Paljudes koduõuedes on püstitatud lipumastid. Hea koht mastile on maja ees, kus see on hästi vaadeldav ja heisatud lipp ka kenasti näha. Kui masti asukoht on maja taga või siseõues, peaks see ulatuma 1-2m üle katuseharja, et heisatud lipp välja paistaks. Mida kõrgem on mast, seda suurem peab olema lipp – igale masti kõrgusele vastab kindla suurusega lipp. Masti kõrgus ja lipu laius  jäävad alati suhtesse 1:6, seda proportsiooni peaks jälgima.
  • Kui lipp on valgustatud, võib see olla heisatud ööpäevaringselt ja 365 päeva aastas.
  • Lipp heisatakse päikesetõusul kell 8:00 ja langetatakse päikeseloojangul, kuid mitte hiljem kui kell 22:00.
  • Lippu võib aeg-ajalt pesta (ei tohi pleegitada!) kasutades värvilisele pesule mõeldud pulbreid. Rebenenud õmblused tuleb enne heiskamist parandada. Enne lipu hoiustamist tuleb veenduda, et see on kuiv. Muidu võib kangas hallitama minna.
  • Kui lipp on muutunud kasutuskõlbmatuks, võib selle värvilaiude kaupa lahti lõigata ja visata ära valge, sinine ja must kangariba. Lipu eluea väärikaks lõpetamiseks võib selle ka mitteavalikult põletada, näiteks peita jaanilõkke sisse.
  • Tänapäeva materjalid on väga kvaliteetsed. Majalipp, mida heisatakse 3-4 korda aastas, peab kindlasti vastu peremehe eluaja ning rõõmustab tõenäoliselt veel ka lapselapsi.
  • Mastivimpel võib olla heisatud alaliselt ning peab sõltuvalt masti asukohast vastu pool kuni kaks aastat. Tuleb meeles pidada, et lipupäevadel mastivimpel lippu ei asenda.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles