Minikorter, pilvelõhkujad ja imevidinad: kuidas elatakse Lõuna-Korea pealinnas Soulis?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soul.
Soul. Foto: Vida Press

Saksa telesaade Taff läks oma kodukülastuste sarjas külla Lõuna-Korea 10 miljoni elanikuga pealinna Souli: 25 erineva piirkonnaga linnas kohtasid ajakirjanikud nii minikorteri elanikke kui tutvusid igasugu imevidinatega miljonilinna asukate kodudes.

Kõigepealt pakub teletiimile huvi 63 Building, kunagine Aasia kõige kõrgem hoone, mille katusel elanike kasutuses golfiplats, majasisesest jõusaalist rääkimata. 34-aastane Young Yeah Oh elab seal 35m2 suuruses korteris, milles eest tuleb kuus maksta 950 eurot üüri. Tegemist on tehnoloogiaspetsialistiga, kes ametis ühes kõrgelt hinnatud IT firmas. Mehe huvi tehnoloogiliste kõrgsaavutuste kohta paisatb välja ka ta kodust - seal on näiteks rõivaste puhastus- ja kuivatuskapp, mis hoolitseb ka nende sirgekstriikimise eest. Korteri valgustust saab reguleerida nutitelefonist vastava äpiga ning lõõgastuda aitab mehel 3700-eurone massaažitool.

Linna põhjaosas on üürid veidi odavamad, mistap tõmbab sinna tudengeid.  25-aastane Suhyeon Yu elab vaid 9m2 suuruses möbleeritud tualettruumiga toakeses, mille eest maksab piiga 350 eurot. Tuba on nii väike, et tool kirjutuslaua taha ei mahu ning riideid tuleb hoida imepisikeses riidekapikeses või sahtlis.

Souli eeslinnas võtab teletiimi vastu 26-aastane tudeng  Junho Chu, kes elab oma vanematekodus. 120m2 korteri ostis pere kolm aastat tagasi 600 000 euro eest ning noormees näitab televaatajaile traditsioonilise korea pere elu: näiteks olevat tavaline, et külalisi tervitab seinal perepilt ning terava juurviljasalati kimchi jaoks on suisa eraldi külmik.

Mõistagi ei tohi taoliselt tripilt puududa külaskäik jõukasse Gangnami linnaossa, kus teletiimi võõrustab oma 120m2 suuruses mitmetasandalises, suure rõduga korteris saksa-korea segapere. Peremehe Hendriku sõnul on sealgi kombeks tuppa astudes välisjalanõud ära võtta ning näitab külalistele korterit: selgub aga, et teisel tasapinnal on korteri ehitajate mõistus otsa saanud ja nii pole see praegu muud kui panipaik. Taolise korteri kuuüüriks miljonilinnas on 2400 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles