Milliste välisriikide kodanikel on Eestis kõige enam kinnisvara?

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara.
Kinnisvara. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Välisriigi residendid on alates 2008. aastast Eestisse kinnisvaratehingutega toonud kokku 477 miljonit eurot. Kinnisvara võõrandamise eest on nad saanud 385 miljonit eurot.

Maa-ameti ülevaade välisriikide residentide kinnisvaratehingutest Eestis näitab, et välisresidentide osakaal tehingutes on aastate jooksul jäänud alla 5 protsendi ning nende tehingute koguväärtus alla 3 protsendi. Enamus tehinguid on tehtud korteriomandite, mitte põllu- ja metsamaadega ja seega ei ole alust väidetel, nagu ostaksid välismaalased Eestis massiliselt kinnisvara kokku.

Välisriikide residentidest võõrandajaid olnud 76 riigist ja omandajaid 88 riigist. Enim on neid lähiriikidest – Soome Vabariigist, Venemaa Föderatsioonist ja Rootsi Kuningriigist. Arvuliselt on välisriikide residendid aastatel 2008-2015  kõige rohkem kinnisvaratehinguid teinud Harju ja Ida-Viru maakonnas. Kui aga vaadelda maakondade lõikes tehingute osakaalu, siis üle 5% tehingutest on välisriikide residendid teinud vaid Ida-Viru ja Lääne maakonnas. Ida-Virus on enam esindatud Venemaa, Lääne maakonnas Rootsi ja Harju maakonnas Soome residendid.

Kui kuni 2012. aastani välisriikide residentide arv ja osa tehingutes suurenes, siis alates 2013. aastast on just omandajate seas nende osatähtsus hakanud jõudsalt vähenema. Põhjusteks on nii naaberriikide halvenenud majanduslik olukord kui ka kinnisvarahindade kasv Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles