Ettepanek: kõrgemate korruste elanikele võiks kehtestada maksu vaate eest

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Central Park on suur roheala keset New Yorki linna.
Central Park on suur roheala keset New Yorki linna. Foto: SCANPIX

New York Times'i toimetaja Max Frankel paneb oma arvamusloos ette, et kõrghoonete viimaste korruste elanikud (tihti välismaalased), kes soetavad endale kallid korterid Manhattanile kerkivates uutes pilvelõhkujates, võiks maksta neile osaks saava luksuse eest natuda näiteks vaadet Central Parkile.

Keskmistel korrustel elavad inimesed võiks tema hinnangul maksta 10-15 dollarit kuus, mida kõrgemale, seda kopsakamat hinda vaate eest tuleks tasuda - 25 dollarit kuus vaate eest, lisaks katuseterrassile avanevate uste jms. luksuse eest veel 5 dollarit. Nii õnnestus tema hinnangul ühest pilvelõhkujast vabalt miljon aastas maksurahana kokku koguda.

Arvamustoimetaja hinnangul oleks taoline maks loogiline, sest nii pargi kõrvale kerkinud hoonetes elavad inimesed kui ka uute kõrghoonete rikkuritest penthouse'ide omanikud naudivad vaatena ju pargi näol avalikku hüve. Niisamuti on vaated tema sõnul taolise kinnisvara müügiargument ja taoline maks olla mitmel pool maailmas juba sisse viidud.

Lugejad, mida arvate - viimasel aja kerkib ka Tallinna merevaatega jms. kõrghooneid, kas oleks mõistlik panna kõrgemate ja kallimate korterite omanikud täiendavalt veel vaate eest maksma?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles