Paarikese eksperiment: aasta aega kindla koduta

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürikorter.
Üürikorter. Foto: Caro/Scanpix.

New Yorgis elav kunstnik Elaine Kuok ja rändurielu fännav tema diplomaadist elukaaslane David Roberts otsustasid ette võtta omapärase eksperimendi: elada aasta aega kindla koduta New Yorgi erinevates linnaosades, vahetades lühiajalisi kortereid peamiselt turistidele mõeldud privaatkorterite üüriteenuse Airbnb kaudu, kirjutab New York Times.

Igas kohas peatusid nad vähemalt 30 päeva ning olid päevalimiidiks sättinud 100 dollarit või New Yorgi keskmise üüriraha: umbes 3000 dollarit kuus. Elamusi said nad igasuguseid: näiteks gaasileke Chelsea korteris, mille suht ükskõikne omanik kadus pärast päästjate lahkumist ning kus külmkapp õhkas sooja, mitte külma. Hiljem õppis paar taolisi üürileandjaid ära tundma ning nende isikupäratuid ja ilmselgelt heausksete turistide püüdmiseks mõeldud keskmises korras kortereid vältima.

Robertsi sõnul sai neile eksperimendi käigus selgeks, et piirkonnad nagu West Village ja SoHo võivad ehk ligi meelitada turiste ja rikkaid hipstereid, kuid tavalisel tööinimesel pole seal hea elada, samas kui Cobble Hill või Brooklyn meeldisid paarile sedavõrd, et sinna jäädi pikemaks.

Robertsi sõnul sobib kindla koduta elamine ränduriverega inimesele, kuid harjumuste ja rutiini kütkes olevale persoonile taoline elu ei istu - Roberts toob näiteks oma naise, kelle jaoks on oluline harjumuspärane keskkond ja teadmine, et tunned oma kodupoe müüjat ja naabreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles