Kodurestoranide retseptid - tee järgi!

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Proovi, kuidas Eesti kodurestode retseptid sulle maitsevad.

MERMER tšillised krevetid litšimarjadega

Foto: Katrin Press

See väike vili oma roosakaspunases krobelises koores näib kui pisikese draakoni munetud muna, millest koorub pisut limane, kuid oi kui magus maius.

Kuna aga värske litši ja konservlitši maitse tegelikult ei erine, sobibki selles roas pigem kasutada litšikonservi, sest selle siirup annab toidule eriliselt karamellise maitse.

Kahele

•          8 toorest kooritud hiidkrevetti

•          ühe laimi mahl

•          8 konservlitšit

•          3-4 küüslauguküünt

•          1 punane tšillikaun või 2 tl sambal oelek’i

•          2 tl sidrunheinapastat

•          1 suurem kahvrilaimileht

•          2 dl konservivedelikku

•          meresoola ja esimese külmpressi oliiviõli

Marineeri krevette pool tundi laimi­mahlas. Samal ajal haki küüslauk ja tšilli peeneks. Kuumuta õli pannil, prae selles mõni minut küüslauku ja tšillit, lisa krevetid laimimahlaga, seejärel sidrunheinapasta ja näppude vahel purustatud kahvrilaimi leht. Kui krevetid hakkavad värvi võtma, lisa litši, siirup ja veidi meresoola. Küpseta pidevalt segades veel mõned minutid, kuni vedelik karamellistub. Paku koos värske saia ja salatiga.

MERMER piparkoogimaitseline keeks

Foto: Andra Kalda

See keeks on hea võimalus piparkoogilõhn ja -maitse kärmelt majja saada, kui ei ole soovi väikeste piparkookidega jännata. Keeksi võib süüa niisama või teha sellest improviseeritud tort: lõika keeks viiludeks, m ääri viilude vahele pohlamoosi ja vahukoort ning kaunista pealt pohlade ja tuhksuhkruga.

Neljale kuni kuuele

Valmistusaeg 1 tund

•          3 dl nisujahu

•          1 dl purustatud mandleid

•          3 dl suhkrut

•          2 tl nelki

•          4 tl kaneeli

•          1 tl söögisoodat

•          1 dl marineeritud apelsinikoort või sukaadi

•          2 muna

•          1,5 dl vahukoort

•          50 g võid

Sega kuivained ja apelsinikoor/sukaad omavahel. Eralda munakollased valgetest. Lisa kuivainesegule munakollased ja vahukoor, sega ühtlaseks tainaks. Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja lisa samuti ettevaatlikult tainale. Määri keeksivorm võiga, pane tainas vormi ja küpseta 175kraadises ahjus 40 minutit.

HÄPI kartulisalat põdralihaga

Foto: Rain Uusen

«Kartulisalat on üks huvitavamaid toite – sellel nii tavapärasena tunduval toidul on pikad traditsioonid ja igas peres tehakse seda veidi isemoodi,» räägib Rain.

Aeglaselt küpsenud põder

Foto: Rain Uusen

Osta talupoest põdraliha, määri sinepi ja meega (või maitsemeeseguga), pane küpsetusalusele või haudepotti, vala põhja pool pudelit tummist punast veini, lisa 3-4 poolitatud küüslauguküünt, 4-5 tükeldatud šalottsibulat ja üks puljongikuubik, lisa lihale läikeks veidi päikesekuivatatud tomatite õli.

«Rösti» liha alguses 220 kraadi juures, pöörates 20–30 minuti tagant paar korda külge, edasi küpseta 180 kraadi juures kaane all 6-7 tundi liha aeg-ajalt niisutades.

Kartulisalat

•          5-6 kartulit

•          3-4 porgandit

•          2 mugulsibulat

•          4 muna

•          kappareid

•          värsket kurki

•          hapukurki

•          riivitud parmesani

•          suitsusoola

•          värskelt jahvatatud pipart

Auruta kooritud kartulid ja porgandid pehmeks (keetes jääd köögiviljade rikkalikust maitsest ilma). Kui aurutit pole, võib köögivilju ahjus madalal kuumusel hautada. Selleks pane haudepotti põhja vett, et tekiks aur, lisa kartulid-porgandid, pane potile kaas peale ja hoia umbes tund aega 150–160kraadises ahjus. Võta pott välja ja lase kartulitel ja porganditel jahtuda. Keeda munad kõvaks, lõika kaks muna pooleks, võta munakollane välja ja haki see salatisse, valge poolikud pane kaunistuseks kõrvale.

Haki ülejäänud munad, kartulid ja porgandid kuubikuteks, tee sama sibula ja kurkidega. Lisa peotäis kappareid. Ära veel sega (muidu läheb salat liiga pudruks), vaid valmista vahepeal majonees.

HÄPI kodune majonees

•          4 toorest toasooja munarebu

•          2-3 tl korralikku teravat talusinepit

•          suitsusoola, 1-1,5 tl suhkrut, veidi jahvatatud pipart

•          sorts-kaks valge veini äädikat, 3-4 tilka tabasco’t

Vahusta munakollased korralikult ja nirista juurde toasooja rapsiõli, kuni saad hea kreemja majoneesi.

Lisa salatisegule 3-4 supilusikat majoneesi ja julgelt riivitud parmesani, sega kahe supilusikaga tõstes. Serveerimise eel rebi peale/kõrvale põdraliha.

Kreemine kodujäätis külmamarjadega

Foto: Rain Uusen

• 6 munakollast

• 2 supilusikat glükoosi/viinamarjasuhkrut

• 1 spl vanilliekstrakti

• näpuotsaga soola

Vahusta köögikombainis tugevalt, tee paus. Samal ajal sega potis kokku 100 g mett, 125 g magusat kondenspiima, 800 ml 35% vahukoort ja 1 purk/pakk kookospiima. Kuumuta pidevalt ja ühtlaselt segades 60–70 kraadini.

Võta pott tulelt, vahusta algul valmis tehtud munasegu uuesti, nirista kuum piimasegu munasegusse ja vahusta u 10 minutit, et segusse tekiks võimalikult palju õhumulle. Vala segu tagasi potti ja kuumuta 2-3 min 70–80 kraadini (kasuta termomeetrit!), samal ajal pidevalt vispliga segades.

Jahuta segu külmaveevannis jäätisemasina nõutud temperatuurini ja pane masinasse vastavalt juhistele. Poolel teel jäätiseks lisa sügavkülmast oma lemmikmarju. Jäätisesegu tahab jäätisemasinast tulles paar tundi sügavkülmas rahuneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles